Hopp til hovedinnhold

Feiret Hørselshemmedes Landsforbund

For 100 år siden ble det første lokallaget for hørselshemmede opprettet i Norge. Prinsesse Märtha Louise var med på feiringen i Oslo Rådhus fredag kveld.

17.11.2017

Prinsessen er beskytter for Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) – nå landets største organisasjon for funksjonshemmede og verdens største organisasjon for hørselshemmede med 62 500 medlemmer.

Festmøte og mottakelse

300 gjester var samlet til festmøte i Rådhussalen. Byråd i Oslo, Geir Lippestad, ønsket velkommen før programmet fortsatte med et historisk tilbakeblikk, musikalske innslag, diktopplesning og hilsener til 100-årsjubilanten.

– Utviklingen har vært enorm. I dag er vi takket være dem som har stått på gjennom disse hundre årene, i en helt annen situasjon enn i 1917. Dette gjelder forståelsen for hørselshemmedes situasjon, synlighet i samfunnet, tilbud til barn og unge, tilrettelegging og ikke minst hørselstekniske hjelpemidler, sa fylkesleder Knut Magne Ellingsen.

Elever bidro

– Helt fra begynnelsen har HLF vært opptatt av hørselshemmede barn og unge – og de utfordringene de møter. Det førte blant annet til at organisasjonen i 1956 etablerte det som i dag er Briskeby videregående skole og kompetansesenter, sa fylkeslederen videre før han introduserte en av elevene – Edda Knudsen – som leste et dikt hun selv har skrevet.

En annen elev ved Briskeby, Nicholas Myhre Van Ha, bidro med sang under festmøtet.

Hørselshemmede i Norge

En regner med at 15 prosent av befolkningen har hørselsproblemer. I følge Hørselshemmedes Landsforbund vil trolig mer enn en million nordmenn være hørselshemmet i 2020.

HLF har 200 lokallag og 19 fylkeslag og arbeider for å bedre livssituasjonen for alle hørselshemmede.

Prinsesse Märtha Louise får overrakt blomster av Eva og Anders Ellingsen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook