Om bord på Skoleskipet Gann
Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon besøkte i dag Norges største skoleskip ved kai i Oslo. Om bord får 120 elever maritim utdannelse på et tidligere hurtigruteskip.
Skolen utdanner årlig 60 elever innen VG1 teknikk og industriell produksjon og 60 elever innen VG2 maritime fag.
– Det virker på meg som dere trives her, sa Kronprinsen til et unisont «ja» fra alle elevene på slutten av besøket. – De aller fleste fullfører her. Det er veldig lite frafall, og det betyr at det er bra trivsel her. Det er noe med det å være på båt – da blir man ristet sammen. Man lærer mye ved å være med på toktet som handler om noe annet enn bare fag, sa Kronprinsen som viste til tilsvarende erfaring fra sin utdannelse ved Marinen.
Blir sjøfolk av sjøfolk
Kronprinsen fikk først en orientering om skipet og skolens pedagogikk av virksomhetsleder Sven Terje Haugvaldstad og kaptein Bernt Jarl Berge.
Skoleskipet Gann ved kai i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
For å gi et best mulig tilbud til unge som søker maritim utdanning får elevene opplæring av sjøfolk på et operativt skip. M/S Gann er skolens viktigste pedagogiske virkemiddel. Skolen består også av et skoleanlegg på land.
"Det er noe med det å være på båt – da blir man ristet sammen."
Den elektriske fremtiden og batterikapasitet ble også gjenstand for diskusjon under besøket. Fra og med neste høst kommer skolen til å tilby elektrofag VG1 for å imøtekomme framtidens behov.
Undervisning om bord
Elevene bor tett på hverandre, selv om de har egne lugarer. VG2-elev Vilde Vårdal viste fram sin lugar, og ledet an en omvisning på skipet sammen med elevrådsleder Eirik Fjellving.
Kronprinsen ble vist broen hvor skipet blir styrt fra. Turen gikk så videre til livbåtdekket, lugarene, to klasserom hvor elevene hadde undervisning og til slutt en tur i maskinrommet.
Skoleskipet Gann er en offentlig godkjent videregående friskole som eies av Unge Sjømenns Kristelige Forening. Skipet har sin base på Buøy sentralt i Stavanger.
Kronprins Haakon om bord på Skoleskipet Gann. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Aktuelle saker

Den samiske arven
I Hattfjelldal, Aarborte på sørsamisk, ble Deres Majesteter Kongen og Dronningen ønsket velkommen av barn og unge som sang og snakket på sørsamisk og norsk. I denne kommunen på Helgeland har samisk og norsk kultur eksistert side om side i generasjoner.

– Godt å være i Nord-Norge igjen
Deres Majesteter Kongen og Dronningen innledet i dag fylkesturen i Nordland. – Vi puster så fritt her i nord – hvor det er så mye hav, fjell og himmel. Og helt spesielt mange hyggelige mennesker, sa Kong Harald, som holdt turens første tale.