Hopp til hovedinnhold

Verpehøns og appelsinskall

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen meldte seg til kjøkkentjeneste i dag. De deltok i en workshop mot matsvinn sammen med ungdom fra Kompassmat.

14.12.2017

Vi må redusere mengden mat som blir kastet i verden. Et av FNs bærekraftmål er å redusere matsvinnet fra hver enkelt av oss med 50 % innen 2030. De sosiale entreprenørene i Kompassmat ønsker å vise oss hvordan.

Kjøkkentjeneste

I dag var Kronprinsparet invitert til workshop på Frydenberg skole i Oslo, og allerede ved ankomsten duftet det godt fra kantinekjøkkenet. Etter en orientering om Kompassmat og Kompass & Co, var det på med forkleet for Kronprinsparet. De fikk prøve seg på kjøkkenet sammen med flere ungdommer.

Kronprinsparet på workshop om "overskuddsmat". Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

 

Verpehøns blir ofte ikke brukt til matlaging i Norge. Ikke appelsinskall heller. Men det var dette som var hovedingrediensene i dagens måltid. Verpehønsene ble både pølser og asiatisk gryte med kokos og grønn curry. Ved siden av, var det flatbrød som besto av 20 % kaffegrut. 


Litt for mye curry i denne... Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Det ble også en god prat rundt bordet om hvordan vi alle kan ta grep for å kaste mindre mat. Mange av produktene hos Kompass inneholder 50 % eller mer overskuddsmat. Det er godt for miljøet, samtidig som det kutter utgiftene til matlaging. Etter en lærerik og morsom stund fikk Kronprinsparet en rekke smaksprøver fra ulike retter laget på overskuddsmat - og mye inspirasjon å ta med seg tilbake til Slottet og Skaugum.

Ungdom i arbeid

De første rettene fra nystartede Kompassmat kom på bordet tidligere i år - et litt annerledes cateringselskap som baserer seg på overskuddsmat. Arbeidskraften på kjøkkenet er i første rekke ungdommer i alderen 15 til 25 år, men også profesjonelle kokker og veiledere er på plass over grytene.


Kronprinsparet tester flatbrød med 20 % kaffegrut. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

For ungdommene som er med, betyr samarbeidet med profesjonelle at de både får arbeidserfaring og kompetanse på profesjonell matlaging. 

Motto: Vi fanger opp og følger opp!

Alle ungdommene som er i sving på kjøkkenet har vært gjennom ungdomsprogrammet til Kompass & Co. De tilbyr ungdom arbeid innenfor områdene mat, urban dyrking og redesign. Målet er å bygge et nettverk av mennesker med ulike erfaringer og kunnskap rundt hver ungdom som kommer inn i prosjektet. Hver deltaker får et opplegg som passer for seg, og i samarbeid med spennende partnere går ungdommene gjennom et program i tre steg der målet er lønnet arbeid - for eksempel som en del av teamet til Kompassmat.

- Et godt tilbud til unge som ikke klarer å følge det vanlige løpet, konkluderte Kronprinsessen. 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook