Hopp til hovedinnhold

På besøk hos Borregaard

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen besøker bedrifter for å lære om hvordan de arbeider - ikke minst med tanke på det grønne skiftet. I dag sto Borregaards anlegg i Sarpsborg for tur.

18.01.2018

Borregaard bestreber seg på å være verdens mest avanserte bioraffineri. De benytter naturlige, bærekraftige råmaterialer til å produsere miljøvennlige biokjemikalier, biomaterialer og bioetanol som kan erstatte oljebaserte produkter. De har også tatt i bruk avanserte digitale løsninger i overvåkingen av produksjonsprosessene.

Administrerende direktør Per Sørlie tok imot, og introduserte Kronprinsen for Borregaards strategi og utvikling. I Driftssenteret fikk Kronprinsen møte fabrikkdirektør Ole Gunnar Jakobsen og flere av operatørene som styrer 20 anlegg på det store fabrikkområdet fra dette ene kontrollsenteret. 

Administrerende direktør Per A. Sørlie orienterer om utvinning av råvarer og produkter fra treverk. Foto: Ole Martin Kristiansen, Borregaard.

Erstatter olje og løsemidler

Forskningsdirektør Kristin Misund ga en innføring om arbeidet som skjer i forskningssenteret ved Borregaard. I 2014 ble det besluttet å investere stort i et anlegg for produksjon av Exilva mikrofibrillær cellulose (MFC), etter å ha drevet forskning og utvikling av produktet siden 2005. 

Exilva gjør det mulig å erstatte oljebaserte komponenter og løsemidler i produkter som lim, vaskemidler, kosmetikk og komposittmaterialer.

 Kronprins Haakon får en innføring i hva Exilva er. Foto: Lars Hovland, Fylkesmannen i Østfold

Kronprinsen ser nærmere på noe av det Exilva kan brukes til. Foto: Ole Martin Kristiansen, Borregaard.

 

Møte med barnehagebarn

Utenfor anlegget ventet barnehagebarn fra St. Olavs Barnehage på Kronprinsen. Kronprins Haakon fikk både krone, blomster og tegning av barna, som også lurte på om det var gøy å være kronprins.

Kronprins Haakon møtte blant annet Mie, Malakai, Mihrije, Erle, Zubeyde og Mohammed utenfor Borregaard. Foto: Gunn-Eva Høgseth, Det kongelige hoff

 
Det kunne han svare bekreftende på;

- For jeg får mulighet til å besøke mange spennende steder og mennesker som jeg kan lære masse av. Sånn som her i dag, sa Kronprins Haakon.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook