Hopp til hovedinnhold

På skolebesøk i Rygge

Vang skole og ressurssenter i Rygge er en helsefremmende skole med miljøbevisste elever og stor vekt på læring gjennom aktivitet. I dag fikk de besøk av Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen.

18.01.2018

Vang skole og ressurssenter har 160 elever fra første til syvende trinn. Ressurssenteret ved skolen tar imot elever med store sammensatte vansker fra hele Rygge kommune. Rektor Anette Prøitz ønsket Kronprinsen velkommen til skolen, som blant annet har utmerket seg med engasjerte miljøhjelpere.

La larver spise plasten

Det var faktisk et oppslag i Dagsavisen som skulle lede fram til Kronprinsens besøk. Der sto det nemlig å lese om fire engasjerte elever fra Vang som hadde gått til topps i den lokale utgaven av Ungt Entreprenørskaps konkurranse SMART. Dette er en konkurranse som søker å motivere unge til å jobbe med problemløsning, tenke fritt og kreativt. Elevene oppfordres til å avdekke et behov, utvikle ideer og realisere løsninger andre kan nyttiggjøre seg. 

Elevene på Vang fortalte Kronprinsen om prosjektene sine. Foto: Tommy Lund, Rygge kommune


Elevene på vang valgte å fokusere på det globale avfallsproblemet knyttet til plast.
– Vi lærte i fjor at det fantes en larve som spiser plast. Derfor ville vi lage en maskin med larver som kan bryte ned plasten, fortalte de til Dagsavisen Moss Dagblad.

Det er larvene til voksmøllen som spiser plast. – Hvis vi setter dem til å spise 24 timer i døgnet, klarer hver av dem å spise 671,6 gram i løpet av et år, uttalte ungdommene til Dagsavisen med henvisning til forskning på området.

I vår skal Vang-elevene konkurrere mot 60 andre lag i den nasjonale finalen som går av stabelen 20. april.

Læring gjennom bevegelse

I gymsalen fikk Kronprins Haakon være med elever fra fjerde trinn som viste hvordan de kombinerte læring og bevegelse. 

Kronprins Haakon deltar i aktiv læring hos Vang skole. Foto: Cathrine Rød Gundersen, Østfold fylkeskommune


Barn lærer på ulike måter, og ved Vang har de tro på læring gjennom bevegelse og fysisk aktivitet. I tillegg til å være nyttig faglig og fysisk, styrkes elevenes samhold og evner til samarbeid. Skolen legger opp til læring gjennom lek og lystbetonte aktiviteter. Aktivitetene har alltid en pedagogisk tilknytning til et fag. I dagens lek måtte elvene «vinne» bokstaver, for å stave ord.

Hos første trinn fikk Kronprinsen se hvordan de integrerer iPad i undervisningen. Foto: Tommy Lund, Rygge kommune


I klasserommet til første trinn fikk Kronprinsen høre mer om hvordan skolen bruker iPad i opplæringen, og et møte med en gruppe elever fra Ressurssenteret avsluttet besøket.

Vang skole legger vekt på bevegelse, ernæring og aktiviteter for barn med ulike utfordringer.
Skolen ble sertifisert som en helsefremmende skole av Østfoldhelse høsten 2017. 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook