Hopp til hovedinnhold

Turdronningen hedret DNT

I dag markerer Den Norske Turistforening sitt 150-årsjubileum. Hennes Majestet Dronning Sonja er en av dem som hedrer landets største friluftsorganisasjon fra scenen i Oslo Spektrum i kveld.

19.01.2018

Anne Lindmo leder festforestillingen som forteller DNTs historie fra oppstarten tilbake i 1868 - og visjonene for de neste 150 årene. Blant publikum i salen finnes turglade mennesker, ildsjeler og dugnadsfolk, og ikke minst mange av dem som bemanner DNTs hytter - i skogen, ved kysten og på fjellet. 

Dronningens egne turer

Dronning Sonja har tilbakelagt utallige mil og høydemeter i norsk fjellheim. Hun er æresmedlem av DNT, og har ved flere anledninger understreket hvor viktig tur og natur er for henne, både som pusterom og inspirasjon. I kveld tok hun plass "i hytteveggen" sammen med turleder Anne Lindmo, for en samtale om turopplevelser og turglede - en samtalte ledsaget av Dronningens egne fotografier fra noen av de mange turene.

Dronning Sonja i samtale med Anne Lindmo under markeringen av DNTs 150-årsjubileum i Oslo Spektrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Norge på kryss og tvers

Dronningen var en aktiv bruker av Oslo-marka og naturen på Tjøme allerede som ung. Møtet med fjellheimen kom senere. Den aller første turen gikk fra Leirvassbu til Spiterstulen i 1976 og må ha gitt mersmak... I følge med flere faste turvenner og bistand fra mange lokalkjente landet over, har Dronningen bokstavelig talt lagt landet for sine føtter. I dag har hun loggført 134 overnattingsturer og mange hundre døgn i vår vakre natur. Det har blitt mange overnattinger på DNTs hytter og tilsvarende opp gjennom årene.

En besettelse

Det har blitt noe i nærheten av en besettelse, kunne Dronningen fortelle: å utforske områder, landsdeler, få lokalkunnskapen ... Hun holder nøye oversikt over alle steder som blir besøkt, med logg og nøye avmerking på Norgeskartet. 


I Lofoten: Dronningen på fottur over Matmora (788 moh). Foto: Privat / Det kongelige hoff

Dronning Sonja og Anne Lindmo samtalte om turvennene, om den gule sekken som alltid er med, om opplevelser - gode og skremmende, og hvordan alle disse turene på kryss og tvers har bidratt til å gi Dronningen en følelse av å virkelig kjenne dette landet. 

Samtalen - og hele forestillingen - blir å se på NRK TV påskeaften.


Dronning Sonja flankert av DNTs generalsekretær Nils Øveraas og styreleder Berit Kjøll under kveldens markering i Oslo Spektrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Friluftsglade artister

En lang rekke artister med hjerte for natur og friluftsliv er med og feirer Den Norske Turistforening med ord, sang og musikk i kveld. Nils Petter Molvær og Henrik Mestad startet det hele med utdrag fra A.O.Vinjes dikt: ”Til Fjells”, før Odd Nordstoga overtok scenen. Utover kvelden vil både Eldbjørg Hemsing, Daniel Kvammen, Susanne Sundfør, Oslo Kammerkor, Eva Weel Skram, Ole Paus, Lars Vaular og Mari Boine gi musikalsk heder til jubilanten.

Danserne i Kingwings Crew vil ta del i det siste musikkinnslaget, før Rolf Jacobsen får siste ord gjennom "Mer fjell" - framført av Henrik Mestad med musikk av Nils Petter Molvær.

 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook