Hopp til hovedinnhold

Besøk fra Storbritannia

Deres Kongelige Høyheter Hertugen og Hertuginnen av Cambridge er på offisielt besøk i Norge. Kongeparet ønsket dem varmt velkommen til Slottet i formiddag.

01.02.2018

Deres Majesteter Kongen og Dronningen tok imot Prins William og Hertuginne Catherine i Slottets hovedport. Kongeparet er vertskap for besøket, og Kronprinsparet vil ledsage gjestene under store deler av programmet deres i Oslo. 

Hertugparet ble ønsket varmt velkommen av Kongen og Dronningen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff


Etter gaveutveksling i Den hvite salong, var det tid for offisiell fotografering i Fugleværelset. Her sluttet også Prinsesse Märtha Louise og Prinsesse Astrid, fru Ferner seg til. 

Offisiell fotografering i Fugleværelset. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix


Etter lunsj bar det ut i Slottsparken for å se på Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark. Mange hadde møtt fram på Slottsplassen for å hilse på Prins William og Hertuginne Catherine. Hertugparet tok seg god tid til å snakke med mange av de frammøtte, så tidsskjemaet sprakk. Norsk Folkemuseums dansegruppe holdt en også liten oppvisning utenfor Gardevaktstuen, og viste fram folkedans for Hertugparet.


Prins William og Hertuginne Catherine tok seg tid til å hilse på noen av de mange som var møtt fram. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix


Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark 

Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark åpnet i 2016 og inneholder skulpturer formgitt av barn - for barn. Det er en pågående prosjekt. I dag omfatter den fire skulpturer, og ytterligere fire kommer på plass i løpet av året. Prinsesse Ingrid Alexandra deltar selv i valget av skulpturene, og i dag var hun guide for Prins William og Hertuginne Catherine - med litt bistand fra Dronning Sonja. 

 Prinsesse Ingrid Alexandra viste Hertugparet rundt i Skulpturparken. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix


Prinsesse Ingrid Alexandra og Dronning Sonja ledet an omvisningen i barnas egen skulpturpark. De fikk se både "Geometrisk rev" og "Kanin i trøbbel" og stoppet opp ved "Ansiktsløs mann" før hele følget stilte seg under regnbueskulpturen "Roggbif", til glede for de mange fotografene.
 

 "Roggbif" har fått sitt navn etter alle fargene i regnbuen... Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 
Fra besøket i Skulpturparken reiste Kronprinsparet og Hertugparet til MESH - et fellesskap for gründere og oppstartsbedrifter.

Blandt gründere hos MESH

MESH tilbyr lokaler og møteplasser for gründere og innovatører, og har som mål å gjøre Oslo til en viktig node i det europeiske entreprenørlandskapet. 

Det ble anledning til et møte med flere teknogründere. Grunnleggerne av No Isolation fortalte om roboten de har utviklet til hjelp for barn som er forhindret fra å være på skolen over lengre tid. Roboten plasseres i klasserommet, og har både kamera og mikrofon, slik at barna kan snakke med både lærere og medelever.

Skaperne av reMarkable har utviklet et nettbrett som føles som papir. Man kan lese - men også notere og tegne på nettbrettet, noe alle de fire kongelige benyttet muligheten til å forsøke.


Kronprins Haakon og Hertuginne Catherine tester nettbrettet Remarkable. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Prins William testet sykkel fra Motitech, og det ble hard konkurranse mellom Kronprins Haakon og Hertuginne Catherine på det ene laget og Prins William og Kronprinsesse Mette-Marit på det andre, da parene fikk prøve seg på quiz i Kahoot. Verdensmester i sjakk Magnus Carlsen var også til stede, og kunne fortelle om Play Magnus. Sjakkspillet der "hvem som helst slå Magnus Carlsen" - i alle fall da han var fem.

Middag på Slottet

I kveld holder Kong Harald og Dronning Sonja smokingmiddag på Slottet til ære for besøket. I tillegg til æresgjestene og Kronprinsparet, er også Prinsesse Märtha Louise og Prinsesse Astrid, fru Ferner til stede. Det er dekket til 104 rundt bordene i Store spisesal. 

Gjestenes inngang til middagen ble sendt direkte på Kongehusets Facebookside:

 
Både Kong Harald og Prins William holdt tale i kveld. Kong Harald innledet sin tale til Hertugparet med å understreke de nære båndene mellom Norge og Storbritannia - og mellom våre kongehus:

The Queen and I are delighted to welcome you on your first official visit to Norway. You are family. And that makes this visit very special – for the Queen and me, and for all of us.

"The Queen and I are delighted to welcome you on your first official visit to Norway. You are family. And that makes this visit very special – for the Queen and me, and for all of us."

Også Prins William pekte på de mange bådene mellom våre to land - historisk, politisk og økonomisk.

Nå fortsetter middagen utover kvelden. I morgen står blant annet besøk hos elever og SKAM-skuespillere ved Hartvig Nissens skole og skihistorie i Holmenkollen på agendaen for Hertugparet. Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit vil ledsage dem.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook