Hopp til hovedinnhold

Delte ut Nasjonalforeningens forskningspriser

Hans Majestet Kongen delte ut de to årlige forskningsprisene, Hjerteforskningsprisen og Demensforskningsprisen, til Kaare Harald Bønaa og Geir Selbæk i dag.

06.02.2018

Det skjedde under en prisutdeling i Det Norske Teatret i Oslo. Kong Harald er beskytter for Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Hjerteforskningsprisen

Kaare Harald Bønaa (65) får prisen for sin forskning på fiskeoljer, B-vitamin og stent ved utblokking av trange blodårer.

I 1990 ble han den første som viste at fiskeolje hadde en gunstig effekt på hjerte- og karsystemet. Kaare Harald Bønaa har også forsket på folat (B-vitamin) som før 2008 ble brukt for å hindre hjerte- og karsykdom i den voksne befolkningen. Forskningen til Bønaa viste tydelig at dette ikke var riktig og behandlingspraksisen ble endret.


Kong Harald deler ut Hjerteforskningsprisen til Kaare Harald Bønaa. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ved hjerteinfarkt er det som regel behov for å blokke ut trange blodårer. For å holde årene åpne settes det inn stenter av metall. Kaare Harald Bønaa ledet Norstent-studien som viste at moderne stenter, såkalte medikamentavgivende stenter, som er langt dyrere enn de tradisjonelle, ikke er bedre enn tradisjonelle metallstenter. 

Kaare Harald Bønaa er overlege i hjertemedisin ved St. Olavs Hospital og professor ved Norges Teknisk Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) og Universitetet i Tromsø. Han er også faglig leder for Norsk hjerteinfarktregister.

Demensforskningsprisen

Professor Geir Selbæk (54) fikk Demensforskningsprisen for 2018 for sin forskning på sammenhengen mellom legemiddelbruk og symptomforløp. Forskningen hans er tatt inn i nasjonale og internasjonale retningslinjer og fått en betydning for mennesker med demens. 

Geir Selbæk leder flere store forskningsprosjekter som har som mål å identifisere risikofaktorer for demens, effekt av kommunale omsorgstiltak og koblingen mellom depresjon og demens.

Kong Harald overrekker Demensforskningsprisen til Professor Geir Selbæk. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

 

Geir Selbæk er forskningsleder ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse, og han har også siden 2015 vært professor ved Universitetet i Oslo. Han er forskningskonsulent ved alderspsykiatrisk forskningssenter, Sykehuset Innlandet og faglig ansvarlig for Norkog-registeret, for personer som utredes for kognitive symptomer i spesialisthelsetjenesten. Han er utdannet psykiater med fordypning i alderspsykiatri.

Om forskningsprisene

Med prisene ønsker Nasjonalforeningen for folkehelsen å løfte, oppmuntre og bidra til forskning på demens og hjerte- og karsykdom. Kaare Harald Bønaa og Geir Selbæk fikk tildelt hvert sitt grafiske blad og et beløp på 200 000 kroner som skal komme forskningen til gode.

Nasjonalforeningen for folkehelsen har støttet hjerte- og karforskningen med 970 millioner kroner siden 1959. I 2001 begynte de også å bidra med midler til demensforskning.

 

Kilde: Nasjonalforeningen for folkehelsen

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook