Hopp til hovedinnhold

Oppstart av Håpets katedral

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit besøkte i dag det som skal bli Håpets katedral utenfor Fredrikstad. Plastrester fra havet får en helt spesiell plass i katedralen.

15.02.2018

Håpets katedral er et initiativ til en nasjonal dugnad for å reise et åndelig symbolbygg av innsamlet plast fra havet. Borg biskop og bispedømmeråd står bak initiativet.

– Prosjektets visjon er å forvandle vondt til godt og vise at det finnes håp når vi jobber sammen, sier biskop Atle Sommerfeldt.

I dag fikk Kronprinsessen, som også har takket ja til å være høy beskytter for prosjektet, et innblikk i byggingen av katedralen som skjer i det tradisjonsrike håndverksmiljøet på Isegran i Fredrikstad.

Møtte båtbyggerelever

Katedralen skal bygges på en lekter. Hovedplasseringen blir i Ytre Hvaler Nasjonalpark, men den kan også flyttes til andre steder langs kysten.

"Håpets katedral blir et spennende prosjekt å bygge. Annerledes."

Kronprinsessen fikk i dag se stedet der katedralen vil bli bygget og snakke med 21 år gamle Alexander, som er elev ved Plus-skolens båtbyggerverksted i Fredrikstad. Han er en av flere elever som skal bidra til å bygge katedralen.

– Håpets katedral blir et spennende prosjekt å bygge. Annerledes. Jeg vil bli båtbygger fordi jeg alltid har vært så glad i å jobbe med tre og gamle tradisjoner, sier han.

Bygges med plast fra havet

Katedralen blir rundt 100 kvadratmeter – stor nok til å romme mellom 30 og 50 mennesker. Den får et reisverk i tre inspirert av stavkirkene – noe av Norges viktigste bidrag til verdenskulturarven, mens taket blir et stort «plastmaleri» samlet under strandryddinger over hele landet.

Kronprinsesse Mette-Marit besøker Isegran i Fredrikstad i forbindelse med oppstart av byggingen av Håpets katedral. Foto: Berit Roald / NTB scanpix


Plast som ender i havet og som etter hvert brytes ned til mikroplast er en av vår tids mest alvorlige trusler mot livet i havet.

Kronprinsessen møtte i dag også barn fra Smertulia barnehage. Alle barna hadde med seg en plastbit de hadde skrevet navnet sitt på. Kronprinsessen skrev også sitt navn på en plastbit hun fikk. Bitene skal bli en del av bildet i taket på katedralen.

Mange vil bidra

I prosessen med å samle inn plasten legges det opp til et bredt samarbeid mellom offentlige myndigheter, næringsliv, lag og foreninger.

Sammen med Hold Norge Rent, Kystlotteriet og Skjærgårdstjenesten vil det bli arrangert flere strandryddeaksjoner. Kongefamilien har deltatt på flere av disse tidligere.

Interreligiøst prosjekt

For Borg biskop og bispedømmeråd er det viktig å få frem at dette også er et interreligiøst prosjekt. Invitasjonen går ut til alle.

"Havet er livgivende og vår felles arv. Denne arven er nå truet."

«Utgangspunktet er havet som er grenseløst, og binder oss sammen; både nasjoner, kontinenter og mennesker – uavhengig av hvilken religion vi tilhører – eller ikke. Havet er livgivende og vår felles arv. Denne arven er nå truet. Skal vi redde havet må vi gjøre det i fellesskap… Vi ønsker bred medvirkning på tvers av nasjonalitet, alder og tro - både til strandrydding og bygging. På den måten blir Håpets katedral også et fredsprosjekt,» skriver Den norske kirke på sine nettsider.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook