Hopp til hovedinnhold

Markerte Tungtvannsaksjonen

I natt var det 75 år siden sabotasjen mot tungtvannsanlegget på Vemork. Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon gikk den siste delen av sabotørenes strabasiøse rute under markeringen i dag.

28.02.2018

Kronprins Haakon gikk sammen med soldater fra Forsvarets spesialstyrker. Rundt halv tre i dag kom de opp det stupbratte juvet som deler dalen der Vemork ligger. Det var akkurat her de norske sabotørene kom opp da de gjennomførte den vellykkede aksjonen mot den tyske okkupasjonsmaktens produksjon av tungtvann.

Kronprins Haakon gikk deler av sabotørruten sammen med med soldater fra Forsvarets spesialstyrker. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

 
Vemork-aksjonen som gikk under navnet Operasjon Gunnerside, betraktes som en av de aller viktigste i Europa under 2. verdenskrig. Aksjonen var et samarbeid mellom engelske og norske styrker. Under besøket la Kronprinsregenten vekt på viktigheten av å markere aksjonen for å minne oss selv og yngre generasjoner om hva våre forfedre kjempet for. - En dag som denne handler om historien vår, verdiene våre, at vi ikke skal ta våre tilkjempede friheter for gitt.

"En dag som denne handler om historien vår, verdiene våre, at vi ikke skal ta våre tilkjempede friheter for gitt.

Turen Kronprinsregenten tilbakela på ski fra fjellet, gjennom Fjøsbudalen og vandringen ned gjennom juvet i dag, var krevende. Den ga en liten anelse om hvor strabasiøst det må ha vært for sabotørene den gangen for 75 år siden.

Sabotasje

Tungtvannsaksjonen var en serie militære sabotasjeaksjoner mot Norsk Hydros anlegg på Rjukan under den andre verdenskrig. Aksjonene ble utført av de allierte og hadde som mål å hindre at Tyskland fikk tilgang til tungtvann produsert på Rjukan. Tungtvannet var viktig i atomforskning og i eventuell produksjon av atomvåpen. En liten styrke lokalkjente og spesialtrente sabotører ble bedt om å utføre oppdraget: å ødelegge tungtvannsfabrikken på Vemork. 


Kronprins Haakons følge kom opp på nøyaktig samme sted som sabotørene gjorde, den natten for 75 år siden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ledet av Joachim Rønneberg klarte sabotørene å ta seg frem til anlegget natten mellom 27. og 28. februar 1943. I løpet av noen minutter var ladningene festet, og eksplosjonen som fulgte kort tid etter ødela cellene som produserte tungtvannet.

Personlig hilsen

Den nå 98 år gamle Rønneberg hadde dessverre ikke anledning til å være til stede på Vemork i dag. Men inne på Hardangervidda spilte Kronprins Haakon inn en videohilsen til Rønneberg, som blir oversendt så snart forholdene tillater det.

Etter angrepet på Vemork forsvant sabotørene omtrent den veien de hadde kommet – ned i juvet og opp på fjellet på den andre siden. Deretter gikk ferden tvers over Sør-Norge til Sverige for en del av gruppen, mens andre ble igjen på Hardangervidda. Hele operasjonen ble utført i full britisk uniform og uten at skudd ble løsnet.

Kransnedleggelse

På Vemork fikk Kronprinsregenten en omvisning i tungtvannskjelleren der det ble orientert om utgravingene som har funnet sted for å gjenskape kjelleren slik den var. I kafeteriaen ble det servert Rallarsuppe.


I tungtvannskjelleren på Vemork. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Minnemarkeringen ble avsluttet ved at Kronprins Haakon og den britiske ambassadøren til Norge, Sarah Gillett, la ned kranser ved minnesmerket på Vemork.


Kronprinsen og den britiske ambassadøren til Norge, Sarah Gillett, la ned kranser ved minnesmerket på Vemork. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

 
Det er sterke historiske bånd mellom Norge og England, og i 2015 var Kronprins Haakon til stede ved 75-årsjubileet for "Special Operations Executive" i London i for å hedre veteranene for innsatsen de gjorde under 2. Verdenskrig.

Deres arbeid bak fiendens linjer bidro til å vippe balansen i alliert favør.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook