Hopp til hovedinnhold

Besøkte bergindustrien i Vestfold

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon besøkte i dag Freste Pukkverk i Tønsberg og Lundhs steinbrudd i Tveidalen i Larvik. Der utvinner de nasjonalbergarten larvikitt.

17.04.2018

Bedriftene er medlemmer i bransjeorganisasjonen Norsk Bergindustri som feirer sitt tiårsjubileum i disse dager.

Norsk Bergindustri 10 år

Norsk Bergindustri ble til etter at tre mindre organisasjoner slo seg sammen. Industrien har en lang historie i Norge og har vært viktig for utviklingen av det norske samfunnet.

Mange byer og tettsteder ble bygget rundt gamle gruvesamfunn – som Kongsberg og Røros, hvor industriell malmproduksjon startet opp i første halvdel av 1600-tallet.


Kronprins Haakon besøkte to av medlemsbedriftene til Norsk Bergindustri i dag. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Det grønne skiftet

Kronprinsen fikk først en orientering om fortiden og framtiden til bransjen. Det ble blant annet påpekt hvor avhengig vi er av mineraler for å utvikle ny teknologi.

Man trenger 13 gruver – 13 ulike mineraler – for å produsere en vindmølle. For å produsere et solcellepanel trenger man 16 gruver for å utvinne alle de nødvendige stoffene.

Mange av disse mineralene finnes i Norge, ikke minst i Vestfold og Telemark som har en svært rik berggrunn. Tom Heldal i Norges geologiske undersøkelse fortalte om Fenfeltet utenfor Ulefoss i Telemark som inneholder mineraler for fremtidens teknologi.

Lunsj i steinbruddet

Etter orienteringen i Larvik sentrum gikk turen til Lundhs steinbrudd i Tveidalen mot fylkesgrensen til Telemark. Kronprinsen spiste lunsj med medarbeidere i en brakkerigg i bruddet. Her utvinnes larvikitt, som ble utpekt til Norges nasjonalbergart i 2008. Kåringen skjedde i regi av Norsk Geologisk Forening.




Larvikitt finnes bare i Vestfold og Telemark. Den gir store eksportinntekter og brukes til benkeplater og fasadestein på praktbygg verden over. Tønsbergitt er en rødlig variant av larvikitten, og den er blant annet brukt i Slottets grunnmur. 

Steinbruddet er et imponerende skue. Kronprinsen fikk en omvisning i bruddet og et besøk i Svartbukt, som er en utskipningshavn for restmaterialer.


Et lasteskip ligger til kai ved Svartebukt utskipningsområde. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

10 tonn pukk

Råstoff til bygg og anlegg utgjør 80 % av tonnasjen i bergindustrien. I snitt forbruker hver nordmann mer enn 10 tonn pukk, grus og andre byggeråstoffer hvert år. På grunn av de store mengdene kan de ikke transporteres over lange avstander, og derfor finnes det produksjon av byggeråstoffer over hele landet.

På Freste pukkverk i Tønsberg fikk Kronprinsen se nærmere på hele verdikjeden i produksjonen av byggeråstoff, fra uttak av to ulike kvaliteter til bruk i asfalt og betong, til jernbane og tungt trafikkerte veier.

Norsk Bergindustri består av omlag 160 medlemsbedrifter som produserer pukk, grus og andre byggeråstoffer, malm og mineraler eller naturstein. Leverandører av varer og tjenester til bransjen er også med.

 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook