Hopp til hovedinnhold

Kronprinsparet i Latvia

Det er hundre år siden de baltiske landene erklærte sin selvstendighet. Kronprinsparet besøker Latvia, Litauen og Estland i anledning jubileet, og besøket startet i Latvias hovedstad Riga i dag.

23.04.2018

Republikken Latvia ble etablert da landet erklærte sin selvstendighet 18. november 1918. Da hadde Latvia vært under russisk dominans siden begynnelsen av 1700-tallet. 

Velkomstseremoni ved Riga slott

I dag ønsket Hans Eksellense President Raimonds Vējonis og fru Iveta Vējone Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen velkommen til Latvia med en høytidelig seremoni ved presidentpalasset, Riga slott.

Presidentparet og Kronprinsparet hilste flaggene til tonene av de to lands nasjonalsanger, og Kronprins Haakon inspiserte æresgarden ledsaget av President Vējonis. 


Kronprins Haakon og President Vējonis inspiserer æresgarden. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Etter seremonien var det duket for samtaler mellom de to parene, etterfulgt av bilaterale møter mellom norsk og latvisk delegasjon.

Blomster ved frihetsmonumentet

Frihetsmonumentet har vært et samlingssted i Riga helt siden det ble avduket i 1935. Under den sovjetiske okkupasjonen var det strengt forbudt å samles her. Likevel kom folk sammen for å markere republikkens grunnleggelse. Da Latvias uavhengighet ble etablert på nytt i 1991, tok æresvakter igjen oppstilling ved foten av monumentet.

Både Presidentparet og Kronprinsparet la ned blomster ved monumentet i dag.


Kronprinsparet og Presidentparet legger blomster ved Latvias frihetsmonument. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Næringslivslunsj

Over 300 norske virksomheter er etablert i Latvia, og det er stor interesse for næringssamarbeid både fra norsk og latvisk side. Omlag 10 000 latviere er bosatt i Norge, og arbeider i første rekke innenfor helsesektoren og byggenæringen.  Norges ambassadør Steinar Hagen var vert for et norsk-latvisk næringslivsforum i dag, der Kronprins Haakon var til stede under lunsjen. 

Kronprinsen kunne peke på lange handelstradisjoner da han talte til forsamlingen - Bergen og Riga hadde nær kontakt i Hansatiden. I dag blir kanskje grunnen lagt for nytt handelssamarbeid mellom nære allierte. 

"I hope today’s business forum will serve as a platform for translating our common will into new business partnerships."


Etter lunsj gikk turen til Latvias nasjonalbibliotek, Lysslottet.

Folkets bokhylle

Da det nye nasjonalbiblioteket skulle åpne i 2014 dannet flere tusen en menneskelig lenke fra det gamle nasjonalbiblioteket til nybygget. Over 2 000 bøker gikk fra hånd til hånd fra sitt gamle hjem til dette nye kunnskapssymbolet. Byggets siluett minner om glassfjellet i latvisk folklore. Glassfjellet symboliserer det største man kan oppnå: storverk som kan være harde, men som gir uendelig mye igjen for den som makter å gjennomføre dem.


Kronprinsparet i Latvias flotte nasjonalbibliotek. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Inne i bygget finnes et atrium med en glasskonstruksjon som skal fylles med bøker. Den kalles Folkets bokhylle. Der er alle invitert til å plassere sin favorittbok, og alle delegasjoner som besøker Latvia under 100-årsjubileet gir en bok til det latviske folk på denne måten. I dag var det Kronprinsparets tur. De hadde valgt seg Maria Parrs Vaffelhjarte fra 2005. Barneboken har vunnet mange priser og er oversatt til svært mange språk – blant annet latvisk, der den heter Vafeļu sirdis.

FNs internasjonale bokdag

Det er Den internasjonale bokdagen i dag - en dag for bokglede og leselyst og det positive ved lesing. I Barnas leserom fikk Kronprinsparet møte latviske barn og snakke med dem om hvorfor det er så gøy å lese. Mange hadde tatt med sin egen favorittbok, og fortalte Kronprinsen og Kronprinsessen om disse. For en av barna var det Karlsson på taket som var den store favoritten. De snakket også om den norske barneboken Brune av Håkon Øvreås. Boken handler om Rune som blir superhelten Brune om natten - Brune som ikke er redd for noen ting. 


Kronprinsparet snakker med barn om bøker på Latvias Nasjonalbibliotek. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Et møte med elever som har valgt å studere nordiske språk, avsluttet besøket til Nasjonalbiblioteket.

Middag i Presidentpalasset

I kveld er Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit Presidentparets gjester ved en offisiell middag i Riga slott. Kronprinsen benyttet anledningen til å gratulere Latvia med 100-årsjubileet.

"Latvia has a proud history, but Latvians have also known challenging and difficult times. The determination of the Latvian people to achieve independence for their country has been remarkable. It is therefore a special pleasure for me to congratulate you on your Centenary and celebrating 100 years since your declaration of independence. " 


I morgen går turen videre til Litauens hovedstad, Vilnius.

 

 

Fakta

Fakta om Latvia

Hovedstad: Riga
Største byer: Riga, Daugavpils, Liepaja 

Størrelse: 64 573 km2 (Norge: 385 186 km²)
Befolkning: ca 1 939 500.
Omlag 62 % er latviere. Russere utgjør omlag 26 % av befolkningen.

Språk: Latvisk

Styresett: Republikk 
Statsoverhode 2018: Raimonds Vejonis
Etablert 18. november 1918.

Hans Majestet Kong Harald avla statsbesøk til Latvia i 1998.
Latvias president avla statsbesøk til Norge i 2015 og 2000.

Samhandlingen mellom Norge og Latvia går helt tilbake til middelalderen og Hansa-tiden. I dag er over 300 norske selskaper etablert i Latvia, og Norge er den femte største investoren i landet. 

Forholdet mellom Norge og Latvia er godt. Representanter fra de to landene møtes regelmessig i ulike sammenhenger, både på politisk og på embetsnivå. NATO og EØS er viktige fora.

Kilde: UD

 

Kronprins Haakon og President Raimonds Vējonis holdt en felles pressekonferanse etter dagens møter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook