Hopp til hovedinnhold

Offisielt besøk til Litauen

Kronprinsparets reise til de baltiske landene fortsetter, og i dag kom Deres Kongelige Høyheter til Litauens hovedstad Vilnius. I likhet med Latvia og Estland feirer Litauen 100 års selvstendighet i år.

24.04.2018

Hennes Eksellense President Dalia Grybauskaitė ønsket Kronprinsen og Kronprinsessen velkommen i Presidentpalasset. Presidenten og Kronprinsparet møttes til samtale før de overvar signeringen av to avtaler mellom Norge og Litauen.


Presidenten og Kronprinsparet var til stede da Litauens finansminister Vilius Šapoka og statssekretær Audun Halvorsen fra norsk UD signerte to MoU-avtaler mellom Litauen og Norge. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix.

Etter samtaler mellom de to landenes delegasjoner møtte Presidenten og Kronprinsparet pressen sammen.

Gatevandring til Underskrivernes hus

Ledsaget av President Grybauskaitė vandret Kronprinsparet gjennom gamlebyen i Vilnius til Underskrivernes hus. Det var her Litauens uavhengighetserklæring ble signert i februar 1918, og her oppbevares dette historiske dokumentet i dag. Utstillingen forteller historien om den nasjonale oppvåkningen på begynnelsen av 1900-tallet fram mot reetableringen som selvstendig nasjon i 1918. Litauens president viste selv fram uavhenighetserklæringen til Kronprinsparet. 


Kronprinsparet og Presidenten spaserte gjennom gamlebyen. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Kransnedleggelse

Etter en offisiell lunsj i regi av statsminister Saulius Skvernelis, dro Kronprins Haakon til Antakalnis. Kirkegården er en æreslund der kjente kunstnere og forskere er begravet. Her hviler også litauiske frihetsforkjempere som ble drept av sovjetiske styrker i 1991.

Et monument er reist til ære for dem som falt i kampen for Litauens uavhengighet. Kronprins Haakon bekranset monumentet i dag under en høytidelig seremoni.

Hjelpelinje for barn og unge

I 1997 ble tjenesten Vaikų linija etablert. Det er et tilbud til barn og unge og drives med blant annet norsk støtte. Dette er et av tiltakene de såkalte EEA/Norway Grants går til. 

Barn og ungdom som har behov for noen å snakke med kan ta kontakt over telefon eller nett. Der møter de noen som lytter til dem og som hjelper dem å finne løsninger. Ofte blir de unge oppfordret til å dele problemene sine med noen rundt seg - noen de stoler på. 

I dag er 200 rådgivere tilknyttet hjelpetjenesten, og 190 av dem er frivillige. Kronprinsparet fikk møte noen av dem i dag, og lyttet til erfaringer og tanker de har gjort seg i dette viktig arbeidet.


Kronprinsparet ankommer kveldens middag med President Dalia Grybauskaitė. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Offisiell middag

I kveld er Kronprinsparet President Grybauskaitės gjester ved en offisiell middag i Presidentpalasset. Kronprins Haakon gratulerte Presidenten og de litauiske folk med årets 100-årsjubileum. 

"It is a great pleasure for the Crown Princess and me to congratulate you on the 100th anniversary of the restoration of Lithuanian statehood. We have great admiration for all that you have achieved in regaining independence – both in 1918 and in 1990. This is truly impressive. It serves as an example for the whole international community"


I morgen fortsetter besøket med fokus på forsvarssamarbeid og næringsliv, før Kronprinsparet reiser videre til Estland.

 

 

 

Fakta

Fakta om Litauen

Hovedstad: Vilnius

Største byer: Vilnius, Kaunas, Klaipėda 

Størrelse: 65 300 km2 (Norge: 385 186 km²)
Befolkning: ca 2 823 000 (2017) .
Omlag 84 % er litauere. Polakker og russere utgjør henholdsvis 7 % og 6 % av befolkningen.

Språk: Litauisk

Styresett: Republikk 
Statsoverhode 2018: Dalia Grybauskaité
Etablert 16. februar 1918.

Hans Majestet Kong Harald avla statsbesøk til Litauen i 1998. Litauens sittende president, President Dalia Grybauskaitė, avla statsbesøk til Norge i 2011.

Fra gammelt av var det en viktig handel med sild, hamp og lin mellom Norge og Litauen. Det er registrert rundt 250 norsktilknyttede selskaper i Litauen, og samhandlingen er økende. Omlag 44 000 litauere er bosatt i Norge.

Forbindelsene mellom Norge og Litauen er gode, både bilateralt og i samarbeid som FN, Østersjørådet, NATO, og NB8 (nordisk-baltisk samarbeid).


Kilde: UD

 

Kronprinsparet blir tatt i mot av President Dalia Grybauskaitė. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook