Hopp til hovedinnhold

Bydelsbesøk på Sagene

Kronprinsparet besøkte i dag Bydel Sagene i Oslo og fikk oppleve en mangfoldig bydel med et eget fokus på grønt nærmiljø, på omsorg og inkludering av alle.

14.05.2018

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen vil gjerne bli bedre kjent med Oslo. Det har resultert i besøk til flere av byens 15 bydeler, til Gamle Oslo, Alna og Bjerke. I dag gikk turen til Sagene.

Sagene har en spennende industri- og arbeiderhistorie fra områdene langs Akerselva, og dette var tema for første del av Kronprinsparets besøk.

Skolebarn venter på Kronprinsesse Mette-Marit og Kronprins Haakon utenfor Arbeidermuseet i Sagveien 28. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Vandring ved Akerselva

På Arbeidermuseet orienterte historiker Gro Røde om stedets betydning for utviklingen av norsk industri fra 1840-årene. Entreprenører satset på tekstilindustrien og fikk god hjelp av Norges første industriarbeidere – fabrikkjentene.

Spaserturen gikk videre til Beierbrua, kjent som "Fabrikkjentenes bru" fra Oskar Braatens fortellinger. Her står Ellen Jacobsen skulptur "Fabrikkjentene på Breierbrua", satt opp til minne om kvinnene som jobbet i fabrikkene bare et steinkast unna.


"Fabrikkjentene" står på Beierbrua - rett ved de gamle tekstilfabrikkene. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Ved den gamle trebrua står også bysten av Oskar Braaten, midt i området han beskrev så godt i sine bøker og skuespill fra arbeidermiljøet i Oslo. Figuren "Hønse-Lovisa" fra Braatens roman "Ungen" har også gitt navn til et rødt, lite trehus ved brua. Det ble bygget som sagmesterbolig i 1800, og i dag er "Hønse-Lovisas hus" kulturkafé. Fra Beierbrua kunne Kronprinsparet også se Glads Papirmølle fra 1736 - en av landets eldste fabrikkbygninger.

Urbane bønder og amatørskuespillere

Kronprinsparet ble møtt av Treschowkoret og barnehagebarn da de ankom Sagene seniorsenter i Treschows hus. På taket ble det orientering om bydelens urbane dyrkingsprosjekt «Spiselige Sagene», og Kronprinsparet snakket med noen av seniorene som nyter utsikten og å grave i jorda på takterrassen.


Kronprinsesse Mette-Marit får en klem av de 82 år gamle tvillingene Bjørn og Ulf Bergerud. De var Kronprinsessens bordkavalerer under besøket til Sagene seniorsenter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I kantina i første etasje ble Kronprinsparet bedre kjent med alle som benytter seg av tilbudet i trivelige Treschows hus. En gruppe amatørskuespillere mellom 60 og 92 år fremførte teaterforestillingen «Ferskvannsmatrosene» med gode historier om livet utover de faste gjøremålene.

Harald Øyen (80) syklet Kronprinsparet

Det ble en minneverdig transportetappe fra Treschows hus. På utsiden av seniorsenteret ventet 80 år gamle Harald Øyen. Han stod klar med el-sykkelen sin med to seter foran hvor Kronprinsparet tok plass. I fjor syklet ildsjelen 177 turer med de eldre i bydelen.


Ildsjelen Harald Øyen gir eldre skyss med sykkelen sin. I dag syklet han Kronprinsparet til Haarklous plass. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sykkelturen gikk til Haarklous plass hvor Kronprinsparet ble møtt av skolekorpset til Nordpolen skole, Norges yngste musikkorps, som spilte "Norge i rødt, hvitt og blått". På Haarklous plass var det rundt 700 barn og unge, grilling, sang, dans og underholdning fra scenen.


Kronprinsparet møter elever på Sagene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Bydelsbesøket ble avsluttet med orgelmusikk i Sagene kirke. Kirken har holdt Åpen kirke i åtte år, med 16 000 besøkende utenom faste arrangementer bare i 2017.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook