Hopp til hovedinnhold

Avsluttet i Bergen

Slovakias President, H.E. herr Andrej Kiska, avsluttet sitt statsbesøk til Norge i dag. Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon ledsaget ham under siste del av besøket, som fant sted i Bergen.

06.06.2018

Presidenten og Kronprinsen hadde to besøk på programmet i dag: Media City Bergen og Bjerknessenteret for klimaforskning.

Media City

Media City er et unikt samarbeid mellom akademia, nyskapende teknologiindustri, nasjonale kringkastere og regionale mediehus. Klyngen har mer enn 100 medlemmer.

Universitetet i Bergen er den akademiske partneren i klyngen, med 240 studenter som studerer journalistikk, film og tv-produksjon, og media og interaksjonsdesign. Studiene er spesielt rettet mot teknologi og innovasjon. 

Studenter og representanter fra universitetet viste fram noen av aktivitetene ved senteret for Kronprins Haakon og den slovakiske Presidenten, som også besøkte sportsstudioet til TV 2 mens de var i Media City.

President Kiska og Kronprins Haakon på besøk hos TV 2. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Orientert om klimaforskning

På Bjerknessenteret fikk Presidenten og Kronprinsen demonstrert hvordan bruk av moderne teknologi gjør det mulig å utforske tidligere klimaendringer. Nye teknologiske framskritt gjør det mulig for forskerne å "lese av" klimaendringer langt tilbake i tid og gi kunnskap om klimaendringer tilbake til da jorden gjennomgikk drastiske endringer mellom istid og varme perioder.


Ved å studere de forskjellige lagene i en gjennomskåret sten fra Borneo, kan forskerne si noe om tidligere klimaendringer. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Professor Asgeir Sorteberg brukte eksempler fra de olympiske vinterleker i Oslo i 1952 og på Lillehammer i 1994, og ski-VM i Oslo i 1982 og 2011 for å illustrere klimaendringer. Han brukte også sykkel-VM i Bergen i fjor som et eksempel på en ekstrem hendelse både når det gjelder vær og resultater. Slovakiske Peter Sagan vant som kjent VM-tittelen for tredje gang på rad i Bergen.

Forsker Hanna Lee diskuterte det å plante trær for å redusere klimaendringer. Trær tar opp CO2 fra atmosfæren når de vokser og kan dermed motvirke karbonutslipp. Men skogene har en mer kompleks innvirkning på klimaet gjennom påvirkning av karbon, energi og vannets kretsløp. De kombinerte effektene av beskogning kan derfor være nyttige eller skadelige for klimaet, avhengig av hvordan strategien implementeres.

Avskjed

Etter besøket til Bjerknessenteret, tok Kronprins Haakon avskjed med President Kiska. Presidenten rundet av statsbesøket med en offisiell lunsj gitt av ordføreren i Austevoll, mens Kronprinsen dro videre til Universitetet i Bergen, der utdelingen av Holbergprisen 2018 skulle finne sted i universitetets aula.

 

 

Fakta

Fakta om Den slovakiske republikk 

Hovedstad: Bratislava
Største byer: Bratislava, Košice and Prešov

Størrelse: 49 035 km² (Norge: 385 203 km²)
Befolkning 2018: ca 5,4 millioner
Offisielt språk: Slovakisk

Styresett: Republikk 
Statsoverhode 2018: President Andrej Kiska

Diplomatiske forbindelser med Norge siden 1. januar 1993, da Slovakia ble opprettet ved delingen av det tidligere Tsjekkoslovakia. Norge opprettet ambassade i Bratislava i januar 2005. Kong Harald, ledsaget av Dronning Sonja, avla statsbesøk til Slovakia i oktober 2010.

Samhandlingen mellom Slovakia og Norge er økende både innenfor kultur og næringsliv. Dette skyldes blant annet Norges bidrag til Slovakia gjennom EØS-finansieringsordningene. Om lag 20 norske bedrifter er etablert i Slovakia, og omlag 600 nordmenn studerer i landet (de fleste på medisinstudiet).


Kilde: UD

 

Offisiell fotografering i Fugleværelset: Kongeparet og President Andrej Kiska. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook