Hopp til hovedinnhold

Fra Egersund til Stavanger

I kveld er Litteraturtoget i Stavanger. Men dagens reise startet i Egersund, der Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen hadde invitert den prisbelønte forfatteren Monica Isakstuen til bokbad.

07.06.2018

Monica Isakstuen ble tildelt Brageprisen for boka "Vær snill med dyrene" i 2016. Denne ville gjerne Kronprinsesse Mette-Marit høre nærmere om da hun møtte forfatteren på biblioteket i Egersund i dag morges.

Boksamtalen ble sendt direkte over Facebooksiden til Egersund kommune:


"Relasjoner" er det overordnede temaet for Litteraturtoget i år. Alle forfatterne som er med har skrevet om dette temaet - på en eller annen måte. I Isakstuens bok har en liten familie på tre gått i oppløsning. Hva gjør det med relasjonene? 

Kronprinsessen hadde spurt sine følgere på Instagram hva de ønsket at hun skulle spørre forfatteren om i dag. Det var mange som hadde gode forslag, og flere lurte på hvordan Isakstuen hadde kommet på sammenlikningen med dyrene. - Hovedpersonen føler seg som et dyr selv, kunne hun fortelle, og for å trøste - og kanskje skremme - seg selv, tyr hun til fortellinger fra dyreriket.

Det er en rekke dyrehistorier i boken som belyser hovedpersonens situasjon og følelser. Bokbadet i  dag utdypet flere av dem.

På alle stasjonene hvor toget stopper, er bibliotekvognen åpen for publikum. Så også i Egersund, der mange var møtt fram på perrongen.


NSB legger til rette for litteraturtog med Kongevognen for 5. gang. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix


Så seg Litteraturtoget ut fra plattformen med kurs for Ogna.

Bokbad i Ogna

Også på denne stasjonen var det lagt opp til bokbad, denne gangen mellom lyrikeren Helge Torvund og forfatter Fredrik Wandrup. Kronprinsessen innledet til samtalen mellom de to, og startet med å gratulere Torvund med Doblougprisen som han nylig mottok. 

Helge Torvund startet med å lese fra sin seneste bok, diktsamlingen "Tidslys". I tillegg til å være lyriker er Torvund også psykolog, og relasjonene han utforsker er ikke bare de mellommenneskelige, men også relasjonen vi har til oss selv.

 

Bokbadet ble sendt direkte over Facebooksiden til Kongehuset:

 

 
Fra Ogna gikk reisen videre til Stavanger, og i morgen blir det bokbad i Sølvberget bibliotek og kulturhus. Men i kveld bærer det til sjøs med Litteraturtoget.

Litteraturtoget setter sjøbein

Litteraturtoget går om bord i M/S Sandnes og legger fra kai med flere forfattere og to boksamtaler på programmet. Kronprinsessen introduserer samtale mellom forfatter Jostein Gaarder og hans forlagsredaktør, Mia Bull-Gundersen, før hun selv samtaler med forfatter Carl Frode Tiller. 

 

Tiller er aktuell med romanen Begynnelser, som forteller om glødende kjærlighet til naturen og en sår familiehistorie. Gaarder har lenge hatt et dypt engasjement for miljø og naturvern, noe som blant annet finner uttrykk i Anna. En fabel om klodens klima. Midt i den fantastiske rogalandsnaturen er det vår relasjon til naturen som skal under lupen.

 Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook