Hopp til hovedinnhold

En bit av Oslo i Stavanger

Hjemme på Stovner i Oslo står 700 i kø for å låne boka til Zeshan Shakar på det lokale biblioteket. I dag inviterte Litteraturtoget til bokbad med Shakar og Oslos ordfører i Stavanger.

08.06.2018

Med "relasjoner" som tema har Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen invitert til boksamtaler på sin litterære reise fra Kristiansand til Stavanger. I samarbeid med de lokale bibliotekene har publikum kunnet møte forfattere som alle skriver om relasjoner i bøkene sine. Våre relasjoner til hverandre, til familien, naturen og til oss selv.

Stavanger er siste stopp med Litteraturtoget i år, og her var duket for møte med Zeshan Shakar  på Sølvberget bibliotek og kulturhus. I boken han debuterte med i fjor høst har han skrevet om to gutter som vokser opp på Stovner i Oslo. "Tante Ulrikkes vei” ble møtt med strålende kritikker og Tarjei Vesaas' debutantpris.


Kronprinsessen innleder til bokbad i Sølvberget bibliotek og kulturhus. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix.

Bokbad i Sølvberget

Kronprinsessen hadde invitert Oslos ordfører Marianne Borgen til å bokbade med Shakar. Ordføreren har - som guttene i boken og Zeshan Shakar selv - vokst opp i Groruddalen i Oslo. Borgen hadde med seg mange tanker og spørsmål til Stavanger, og de to hadde mye å snakke om med utgangspunkt i oppveksten til Jamal og Mo i "Tante Ulrikkes vei". 

Hjemstedet vårt betyr mye for oss. Men det betyr også mye hvordan andre ser på hjemstedet vårt, påpekte Kronprinsesse Mette-Marit da hun innledet til samtalen mellom de to.

Bokbadet ble sendt direkte over Kongehusets Facebookside

 

Siste stopp for denne gang 

Dette var siste arrangement for Litteraturtoget i år. Det har vært en begivenhetsrik reise, med skrivekurs på Kronprinsessens gamle ungdomsskole, bokbad med Dag Solstad og Alf van der Hagen i Mandal. Kronprinsessen samtalte selv med Monica Isakstuen i Egersund, før turen gikk videre til Ogna der Helge Torvund ble intervjuet av Fredrik Wanderup. Om kvelden dro Litteraturtoget til sjøs med Jostein Gaarder, forlagsredaktør Mia Bull-Gundersen og Carl Frode Tiller. Sammen med de 200 om bord fikk de se prekestolen fra sjøen - en verdig bakgrunn for samtaler om vårt forhold til naturen.


Det finnes en bok for alle! Og mange har lett etter bøker i Litteraturtogets bibliotekvogn underveis, når toget har vært åpent på stasjonene. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix.

Et av hovedmålene til Kronprinsessen er å spre leseglede blant folk i alle aldre. Det ikke er så farlig hva du leser, men at du leser, sier hun. 

Det finnes en bok for alle!

 

 

Nylig besøkte Kronprinsessen Deichman Stovner på jakt etter boka "Tante Ulrikkes vei" av Zeshan Shakar. Hva er det som gjør denne boken så populær? Noe av svaret får du i denne videoen. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook