På Værøy og Røst
I morgentimene i dag seilte Kongeskipet inn til Røst - øyriket ytterst i Lofoten. På Røstlandet ble Kongeparet møtt av flere hundre av kommunens vel 500 innbyggere.
Deres Majesteter Kongen og Dronningen fortsetter sin fylkestur i Nordland i dag. Etter å ha besøkt Sørfold og Steigen i går, var turen kommet til Værøy og Røst.
På Røst
Øysamfunnet Røst består av 365 øyer. På Glea hadde kommunen lagt opp til en stor folkefest for Kongeparet med kulturelle innslag. Men også næringslivet på Røst ble viet stor oppmerksomhet. Kongeparet stoppet ved flere boder og fikk demonstrert tørrfiskvraking, samt smakt på noen av produktene.
Kongeparet fikk demonstrert tørrfiskvraking på Glea. Foto: Berit Roald, NTB scanpix.
Tørrfisk og opera
At tørrfisk er den viktigste næringen på Røst kom også fram i de kulturelle innslagene. Kongeparet fikk oppleve deler av "Querinioperaen"- en opera som ble urfremført på Røst i 2012. Operaen skildrer den dramatiske reisen til den venetianske handelsmannen Pietro Querini og hans mannskap i 1431. Storm og uvær i Atlanterhavet fikk dem ut av kurs og til slutt måtte mannskapet gå i livbåtene. I følge historien skal den ene livbåten ha strandet på en øde øy i Røst-skjærgården. Etter mange dager ble det oppdaget røyk i havgapet og folk fra Røst kom de skipbrudne til unnsetning. 11 av mannskapet på 68 overlevde forliset, og kunne returnere til Venezia i 1432.
Tilbake i Venezia ble det skrevet to detaljerte beretninger fra den dramatiske reisen. Pietro Querini skrev selv sin versjon og mannskapet dikterte sin historie til en skriver i Venezia. Begge beretningene er i dag oppbevart i Pavens bibliotek i Vatikanstaten.
- Det er få steder Italia og Norge møtes så sterkt og tydelig som her på Røst! Jeg visste det var mye tørrfisk her, men at vi skulle få italiensk opera, kom som en større overraskelse!, sa Kong Harald, som understreket hvordan Røst gjennom sin handle alltid har levd i kontakt med den store verden. En liten øy med utsyn til deler av verden langt syd, øst og vest. En verdensøy.
Kirkebesøk
Før Kongeparet tok farvel med Røst besøkte de øysamfunnets kirke. Der signerte de en stein som skal plasseres utenfor kirken ved siden av steinen Kong Olav signerte da han besøkte Røst i 1963.
Kongeparet besøker kirken på Røst, der de signerer den nye Konge- og dronningsteinen. Den skal få plass utenfor kirka ved siden av Kong Olav Vs stein som ble signert i 1963. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Videre til Værøy
Værøy skole- og musikkorps stemte i da Kongesjaluppen med Kongeparet gled rolig inn mot flytebryggen i Værøy i ettermiddag. Ordfører Dagfinn Arntsen tok imot og ledsaget Kong Harald og Dronning Sonja til bygdesamfunnets splitter nye barnehage, der kommunen hadde invitert til stor folkefest.
Sara, Sondre og Mikael venter på Kongeparet. De har blomster til Kongen og Dronningen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff
Verdens beste lutefisk
På vei inn til barnehagen fikk Kongeparet informasjon om næringslivet på Værøy. Første stopp var hos bedriften Brødrene Andreassen som i mange år har vært en av landets største produsenter av lutefisk. Kongen og Dronningen fikk en innføring i lutefiskproduksjonen - tørrfisk som er bløtt opp og lutet trinn for trinn. De fikk også smake på sluttproduktet. Brødrene Andreassen produserer 400 tonn årlig til lutefisksesongen, og i fjor gikk bedriften til topps i kåringen av "Verdens beste lutefisk".
Lundehunden
Lundehund er en svært gammel norsk hunderase med helt spesielle anatomiske egenskaper og forutsetninger for å fange lundefugl i ulendt terreng. Rundt 1940 sto rasen i fare for å bli helt utryddet. De eneste lundehundene i verden oppholdt seg i bygda Måstad på Værøy.
En oppdretter fra Østlandet fikk med seg noen eksemplarer og startet opprett – og det ble hunderasens redning. Hundene i Måstad døde ut under 2. verdenskrig etter å ha blitt smittet av valpesyke. Kongeparet fikk høre om lundehundens betydning for Værøy i gamle dager, om Måstad og om fangst av lundefugl.
Barna i sentrum
Barna sto i sentrum under folkefesten på Værøy, og stor var jubelen da Dronningen erklærte den nye barnehagen for offisielt åpnet. Kongen og Dronningen fikk en omvisning i den nye og moderne barnehagen av styrer Eirin Christensen. Inne var det full aktivitet, og Kongeparet fikk se utstillingen "Vinterfiske på Værøy" som besto av barnas egne kunstverk.
Dronningen fikk en ordentlig god klem av Ella Sørheim (4) da de skulle reise fra Værøy. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Besøket på Værøy avsluttes i kveld på Lofoten Værøy Brygge, med kommunens offisielle middag i anledning av Kongeparets besøk. I morgen avslutter Kong Harald og Dronning Sonja fylkesturen sin i Moskenes. Der er de ventet klokken 10.00.
Aktuelle saker
Ingeniørsoldat Alexandra
Prinsesse Ingrid Alexandra avtjener førstegangstjenesten ved Ingeniørbataljonen i Brigade Nord, og hun er nå i gang med sin fagutdanning. Prinsessen er Ingeniørsoldat, og har tjenestestilling som skytter på CV90 STING-vogn. Sammen med resten av kompaniet har hun utvidet førstegangstjenesten til 15 måneder.
Besøkte LO og Freia
I anledning LOs 125-årsjubileum besøkte Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen LO. Sammen med LO-leder Peggy Hessen Følsvik møtte han også organiserte ved Freia sjokoladefabrikk i Oslo.