Hopp til hovedinnhold

Avsluttet i Moskenes

Kongeskipet, rorbuer og den karakteristiske Reinebrinken dannet en spektakulær ramme rundt Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonjas siste dag på fylkestur i Nordland.

14.06.2018

Så har da også Reine blitt kåret til et av Europas vakreste steder.

De fem år gamle blomsterbarna Sigrid Laksosnes og Simen Olav Holtan Larsen sto sammen med Moskenes' ordfører Lillian Rasmussen på flytebryggen i Reine for å ta i mot Kongen og Dronningen.

Kongeskipet utenfor Reine i Moskenes. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

På torget var det lagt opp til stor kulturell folkefest som ble innledet av cellist Lisa Holstad fra Sørvågen. Hun står bak festivalen Cellolyd i Lofoten. Festivalen ble startet i 2012 og er Norges første og eneste cellofestival. Deretter stemte elevene ved Sørvågen skole i med "Moskenessangen", og varaordfører Laila Jusnes Kristiansen leste dikt fra sagnet om Tennes Kaspara.

Før Kongens tale vartet 13 år gamle Maria M. Rasmussen opp med vakker dans

Næringsliv på Sakrisøy

Næringsliv sto i fokus som siste post på programmet for besøket i Moskenes. Fra Reine gikk ferden til vakre Sakrisøy, der man de siste årene har investert mange penger innen reiselivsnæringen. Kong Harald omtalte behovet for balanse i næringen i talen sin i dag:

- Reine har – som ordføreren påpekte – flere ganger blitt kåret til et av Europas vakreste steder. Det gjør oss stolte og glade – samtidig kan det bidra til et enda større press på et allerede sterkt belastet Lofoten – i hvert fall i høysesongen. Det krever kløkt, mot og langsiktig perspektiv å finne en god balanse innen turistnæringen, sa Kongen.

Når nå en ny sommersesong står for døren; ta godt vare på Reine og på Lofoten så enda mange generasjoner kan få oppleve magien her nord!

Kongeparet besøker Anitas sjømat i utestua på Sakrisøy i Lofoten. Her møtte de innehaver Anita Gylseth, og Mia Constanse Figenschou Gylseth. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kongen og Dronningen fikk en bred presentasjon av fiskebruket og delikatesseforretningen "Anitas sjømat". Det ble servert smaksprøver i den nye utestuen, mens cellist Lisa Holstad sto for det kulturelle.

Therese Holtan Larsen og Michael Gylseth orienterte Kongeparet om Sakrisøys satsning på reiseliv – med fokus på rorbuer og ekte naturopplevelser. Kongeparet fikk også sett kommunens eldste fiskeskøyte "Pøyken" under besøket på Sakrisøy.

Carl Fredrik Gylseth viser fram kommunens eldste fiskeskøyte, "Pøyken". Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Mottakelse

I ettermiddag holder Kongen og Dronningen mottagelse om bord på Kongeskipet Norge. Kongeparets gjester er representanter fra de fem kommunene som har blitt besøkt under fylkesturen - Sørfold, Steigen, Værøy, Røst og Moskenes.

Mottakelsen avslutter den tre dager lange fylkesturen til Nordland.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook