Hopp til hovedinnhold

Tusenvis til kulturfest på Tøyen

8 000 elever og en Kronprinsesse hadde meldt sin ankomst da Kulturfest Tøyen åpnet portene i dag tidlig. Festivalen tilbyr skoleelevene et pusterom i en travel eksamenstid.

12.06.2018

Det er tredje gang Kulturfest Tøyen arrangeres og Tøyenparken forvandles til et festivalområde for elever fra ungdomskolen og videregående skoler i hele Oslo. Festivalen er gratis og byr på konserter, teater, dans, verksteder og en rekke andre kunstformer som et velkomment avbrekk midt i eksamensrushet.

Da Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen besøkte festivalen i formiddag fikk hun både sett kortfilm og møte ungdommene bak fotoutstillingen Stovner Love. Kronprinsessen møtte også flere barn som hadde vært med på å lage en magisk undervannsverden full med fisk og figurer laget av plast fra havet. Barna viste Kronprinsessen rundt og imponerte med sin kunnskap om havet. 

Barn har laget en magisk undervannsverden - av plast fra havet. Foto: Marius Gulliksrud, Stella Pictures

Vil fortelle sin egen historie

En bit av Stovner sulle bli første stopp for Kronprinsessen på Tøyen. Tretten ungdommer fra Stovner i Groruddalen står bak fotoutstillingen #stovnerlove. Bydelen deres har flere ganger fått negativt søkelys rettet mot seg, og dette ville de tretten ungdommene gjøre noe med.

Vi må fortelle våre egne historier, så andre ikke forteller dem for oss.

De ville fortelle sin historie fra sitt Stovner gjennom fotografier. Ungdommene fikk også forfatteren Zeshan Shakar til å komme opp med slagordet for prosjektet: Vi må fortelle våre egne historier, så andre ikke forteller dem for oss.

De unge fotografene har avbildet flere hundre ungdommer på Stovner i alle situasjoner. Utstillingen skal nå vises på forskjellige steder i Oslo gjennom hele 2018. I parken i dag var mange av bildene satt sammen til instagramprofiler, og Kronprinsessen kunne gå fra bilde til bilde og snakke med ungdommen om bildene de hadde tatt. På den måten fikk de også fortalt om sine historier og sin opplevelse av Stovner til Kronprinsessen.

Kronprinsessen fikk se deler fotoutstillingen Stovner Love. Foto: Marius Gulliksrud, Stella Pictures

Filmprosjekt

Kronprinsesse Mette-Marit fikk også se kortfilmen Opprop Tveten – et prosjekt som jobber for å forhindre at ungdom dropper ut av skolen. Ungdommene i prosjektet får en dag i uken jobbe med prosjekter utenfor skolen. Målet er at dette påfyllet skal gi inspirasjon til å møte opp på skolen de fire andre dagene i uka.

Ett resultat av prosjektet er kortfilmen «Savnet» som Kronprinsessen fikk se i dag. Filmen handler om to ungdommer som bestemmer seg for å rømme fra samfunnet og ut i villmarken. Ungdommene har skrevet manus, klippet, gjort casting og alle andre oppgavene som må til for å få til en vellykket filmproduksjon.

Stemningen var på topp i festivalområdet og Kronprinsessen fikk hilst på mange av dem som hadde tatt turen til Tøyen i dag.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook