Hopp til hovedinnhold

I Weidemanns fargerike univers

H.M. Dronning Sonja var til stede under åpningen av sommerens utstilling på Henie Onstad Kunstsenter i dag. Utstillingen viser nye sider ved Jakob Weidemann.

15.06.2018

Årets store sommerutstilling på Henie Onstad Kunstsenter er viet en av våre mest folkekjære kunstnere – Jakob Weidemann. Dronningen deler interessen for Weidemanns fargerike univers og var i dag til stede under åpningen av utstillingen som viser 91 verk av kunstneren.

- Hvis jeg skal nevne én person som har vært bestemmende for kunstsynet eller utviklingen av smaken i tidligere år, må det være Jakob Weidemann, sier Dronning Sonja i boken "Storfuglen i norsk kunst".

- Jeg kjøpte det første bildet i 1961. Etter 40 år er jeg fremdeles ikke blitt lei av det. Jeg har alltid vært svak for bilder jeg kan leve med over tid, blant annet fordi de har flere fysiske og estetiske lag, og er betydningsmessig flertydige. Her er Weidemann en mester, fortalte Dronning Sonja til forfatteren, Karin Hellandsjø.

Dronningen i Weidemann-utstillingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Bli kjent med nye sider

Weidemann hadde naturen som inspirasjonskilde. Utstillingen viser hele Weidemanns karriere og de mer ukjente maleriene fra 40- og 50-tallet. Her kan vi bli kjent med mesteren som skapte banebrytende abstrakte komposisjoner, sommerlandskap og figurative verk, skriver kunstsenteret i sin presentasjon av utstillingen. I denne perioden viste han seg som en eksperimentell og nyskapende kunstner som var med på å definere hvordan det abstrakte maleriet vokste frem i Norge. 

Dronning Sonja og kurator Karin Hellandsjø studerer kunstverket "Kongen". Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Åpning i dag

Det var direktør Tone Hansen som holdt åpningstalen under utstillingen i dag, der pianist Thormod Rønning Kvam lot toner av Grieg ledsage programmet. Etter seremonien fikk Dronningen en omvisning og orientering i utstillingen, ledsaget av sjefskurator Caroline Ugelstad og prosjektleder Karin Hellandsjø.

Det var invitert omlag 250 gjester blant annet fra norsk kulturliv til åpningen.

         

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook