Hopp til hovedinnhold

Har overvåket prøvestansavtalen i 50 år

Forskningsinstituttet NORSAR på Kjeller markerer 50-årsjubileum i år. I dag kom Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen på besøk og skapte et lite jordskjelv på instituttet.

15.06.2018

Ved hjelp av seismometre kan NORSAR høre rystelser i jordskorpen, uansett hvor i verden de finner sted.

Både naturlige og menneskeskapte jordskjelv, store hendelser og ulykker slår inn på NORSARs målestasjoner, så også da Kronprinsen gjorde et lite hopp i nærheten av instrumentet i dag.

Jordskjelv i Norge

Under besøket fikk Kronprinsen høre om hvordan NORSAR overvåker prøvestansavtalen for atomvåpen, hvordan de vurderer jordskjelvrisiko og hvordan de hjelper olje- og gasselskaper med å utvinne olje og gass på en mer effektiv og mindre risikofylt måte.

I Europa er Norge det mest aktive jordskjelvområdet nord for Alpene. Hvert år er det i gjennomsnitt 13 følbare jordskjelv i Norge, ble Kronprinsen fortalt under orienteringen.

Kronprinsen hilser på barn fra Espira Kunnskapsbyen barnehage utenfor NORSAR. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Stort forsknings- og innovasjonsmiljø

NORSAR holder til på Kjeller utenfor Lillestrøm – midt i et stort forsknings- og innovasjonsmiljø. Rundt 65 bedrifter er etablert på Kjeller.

Etter besøket på NORSAR spaserte Kronprinsen og følget bort til Kjeller Innovasjon for å møte personer bak oppstartsbedrifter og teste ut teknologien deres. Giamag Technologies viste fram sin unike magnetteknologi. Visavi fortalte om energieffektivisering av allerede eksisterende industri. Kronprinsen besøkte også stasjonene til Sunphade som tilbyr solregulering av vindusglass og Institutt for energiteknikk.

Ute på plassen foran Kunnskapsbyens Hus viste Forsvarets forskningsinstitutt fram den autonome bilen Olav og selvkjørende båten Odin.

Arne T. Skjeltorp i Giamag viser magnetteknologi som kan gi et viktig bidrag til kreftbehandlingen. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Kronprinsen var også til stede ved den offisielle lanseringen av Kjeller Horisont, et nytt teknologifond som investerer i bærekraftig teknologi og innovasjoner fra ledende forskningsinstitutter og universiteter.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook