Hopp til hovedinnhold

Norge kandidat til sete i FNs sikkerhetsråd

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen og utenriksminister Ine Eriksen Søreide er ved FNs hovedkvarter i New York. Norge lanserer i dag sitt kandidatur til en plass i FNs sikkerhetsråd i 2021–22.

22.06.2018

Lanseringen finner sted i FN-bygningen i New York, og vil også bli markert med en stor mottakelse for alle medlemslandene i FN.

I Rosehagen ved FNs hovedkvarter holdt Kronprins Haakon og utenriksministeren pressemøte, der de la vekt på at Norge har nasjonale interesser i å forsvare FN og folkeretten. Dette er ryggraden i en verdensorden som har ivaretatt vår sikkerhet, velstand og verdier i 70 år. Ikke minst havretten er viktig for Norge.

- Det er viktig å ha et internasjonal system med regler, forhandlinger og konstruktiv dialog. Derfor er FN viktig. Jeg har som ambassadør for FNs utviklingsfond (UNDP) gjennom 14 år, sett hvordan FN fungerer på landnivå, og hvilken god innsats FN gjør for helse, utdanning og bekjempelse av fattigdom, sa Kronprinsen til pressen.

Kronprinsen og utenriksministeren Ine Eriksen Søreide møtte pressen i FNs rosehage i forbindelse med lanseringen av Norges kandidatur til FNs sikkerhetsråd. Foto: Pontus Hook / NTB scanpix

20 år siden sist

Sikkerhetsrådet er FNs øverste organ for internasjonal fred, stabilitet og sikkerhet, og den eneste globale institusjon med mandat til å autorisere bruk av makt og fatte bindene vedtak for alle FNs 193 medlemsland.

Norge vært kandidat til en plass i rådet siden annonseringen i 2007, men selve kampanjen starter nå og varer frem til avgjørelsen faller i juni 2020. Forrige gang Norge hadde plass Sikkerhetsrådet var perioden 2001-2002. Nå søker vi for perioden 2021-2022. Hvis Norge igjen får denne viktige posisjonen vil det være 20 år siden sist.

Rådets sal

Senere i dag vil Kronprins Haakon også besøke salen der Sikkerhetsrådet har sine møter, sammen med representanter fra en rekke andre land. Salen ble donert av Norge til FN i 1952. "Verdens viktigste rom" ble utformet av arkitekt Arnstein Arneberg. Kunstneren Per Krohg laget veggmaleriet bak møtebordet, mens Else Poulsson designet tapetet som ble vevet på Joh Petersen Linvarefabrikk. Salen ble renovert og oppgradert med moderne teknologi i 2013, men utformingen er den samme. 

Sikkerhetsrådssalen i FN-bygget på Manhattan i New York ble pusset opp i 2013, men utformingen er den samme som da salen ble donert av Norge 1952. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook