Hopp til hovedinnhold

Åpent slott 2018

Kong Carl Johan fikk aldri flytte inn på Slottet han satte i gang byggingen av. Men i sommer er han hovedperson i årets utstilling - 200 år etter at han ble konge av Norge og Sverige.

25.06.2018

Denne helgen startet årets publikumssesong på Slottet, og i dag var det også visning for pressen. Det er tradisjon for å lage en egen utstilling hver sommer, og denne inngår som en del av formidlingen fra Slottets guider under omvisningene. I år er utstillingen altså viet Carl Johan, Kongen som startet byggingen av Slottet og selv la ned grunnsteinen under det som skulle bli Slottskapellet - 1. oktober 1825.

Omvisningsleder Nina Høye forteller om årets utstilling på Det kongelige slott. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff.

Monark og oppdragsgiver

Da slottsarkitekt Linstow la fram sine planer for Slottet i Oslo for Kong Carl Johan, var det en ganske annerledes bygningen han presenterte. Det var ikke penger til å realisere disse opprinnelige planene, men fra Oslo bymuseum har vi fått låne modellen som viser hvordan arkitekten opprinnelig tenkte. Den flotte modellen er en del av utstillingen, og står nå i Øvre vestibyle. 

 Slik så Slottet som ble presentert for kong Carl Johan ut. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Carl Johan døde før Slottet stå ferdig, og kunne dermed aldri flytte inn. Han bodde alltid i datidens kongebolig - Paléet - når han besøkte Oslo. Nå har imidlertid noen av møblene hans fra Paléet kommet til Slottet. Det sies at Kongen hadde for vane å gjøre en del av arbeidet - som å diktere brev - fra sengen, før han hadde stått opp. Norsk Folkemuseum har lånt ut Carl Johans seng til utstillingen, og den er å se i Store spisesal.

 Folkemuseet har lånt ut Carl Johans seng til utstillingen. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Omvisningene

Alle som besøker Slottet må følge en guidet omvisning, og i sesongen holdes omvisninger hvert 20. minutt gjennom hele åpningstiden hver dag. Sesongen 2018 varer fram til og med 18. august. 

Vi anbefaler å kjøpe billetter i forkant. En liten håndfull er tilgjengelig ved inngangen, men de blir fort utsolgt.

Billetter er tilgjengelig via Ticketmaster

I tillegg til årets utstilling, får publikum en guidet omvisning i Slottets vakreste representasjonsrom, som Ministersalongen og Statsrådssalen, Den hvite salong og Slottets fineste gjesteværelse - Kong Haakonsuiten. 

Øvre vestibyle ligger rett bak Slottsbalkongen, der Kongefamilien alltid hilser barnetoget i Oslo på 17. mai. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

Vi ser Fugleværelset, der alle som skal i audiens hos Hans Majestet Kongen venter på å bli annonsert, og Slottets festsaler. Daglige Spisesal benyttes mest til lunsjer. Lille og Store festsal er i bruk ved større arrangementer, og når det er gallamiddag på Slottet kan det dekkes til over 200 personer i Store spisesal.

 

 

 

Fakta

Åpningstider 2020

På grunn av de smittevernhensyn som må gjelde ved Det kongelige hoff, lar det seg dessverre ikke gjøre å åpne for omvisninger i sommer. Vi ønsker alle velkommen tilbake i 2021.

Men - Lystslottet Oscarshall er åpent fra 27. juni til 30. august og Dronning Sonja KunstStall åpner 4. juli med utstillingen Slottet+Munch.

Fakta

Billetter 2020

På grunn av de smittevernhensyn som må gjelde ved Det kongelige hoff, lar det seg dessverre ikke gjøre å åpne for omvisninger i sommer. Vi ønsker alle velkommen tilbake i 2021.

Dersom du har kjøpt billett til en omvisning som ikke kan gjennomføres, vil du motta refusjon via Ticketmaster.

Men Lystslottet Oscarshall er åpent fra 27. juni til 30. august og Dronning Sonja KunstStall åpner 4. juli med utstillingen Slottet+Munch.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook