Hopp til hovedinnhold

Åpent slott 2018

Kong Carl Johan fikk aldri flytte inn på Slottet han satte i gang byggingen av. Men i sommer er han hovedperson i årets utstilling - 200 år etter at han ble konge av Norge og Sverige.

25.06.2018

Denne helgen startet årets publikumssesong på Slottet, og i dag var det også visning for pressen. Det er tradisjon for å lage en egen utstilling hver sommer, og denne inngår som en del av formidlingen fra Slottets guider under omvisningene. I år er utstillingen altså viet Carl Johan, Kongen som startet byggingen av Slottet og selv la ned grunnsteinen under det som skulle bli Slottskapellet - 1. oktober 1825.

Omvisningsleder Nina Høye forteller om årets utstilling på Det kongelige slott. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff.

Monark og oppdragsgiver

Da slottsarkitekt Linstow la fram sine planer for Slottet i Oslo for Kong Carl Johan, var det en ganske annerledes bygningen han presenterte. Det var ikke penger til å realisere disse opprinnelige planene, men fra Oslo bymuseum har vi fått låne modellen som viser hvordan arkitekten opprinnelig tenkte. Den flotte modellen er en del av utstillingen, og står nå i Øvre vestibyle. 

 Slik så Slottet som ble presentert for kong Carl Johan ut. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Carl Johan døde før Slottet stå ferdig, og kunne dermed aldri flytte inn. Han bodde alltid i datidens kongebolig - Paléet - når han besøkte Oslo. Nå har imidlertid noen av møblene hans fra Paléet kommet til Slottet. Det sies at Kongen hadde for vane å gjøre en del av arbeidet - som å diktere brev - fra sengen, før han hadde stått opp. Norsk Folkemuseum har lånt ut Carl Johans seng til utstillingen, og den er å se i Store spisesal.

 Folkemuseet har lånt ut Carl Johans seng til utstillingen. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Omvisningene

Alle som besøker Slottet må følge en guidet omvisning, og i sesongen holdes omvisninger hvert 20. minutt gjennom hele åpningstiden hver dag. Sesongen 2018 varer fram til og med 18. august. 

Vi anbefaler å kjøpe billetter i forkant. En liten håndfull er tilgjengelig ved inngangen, men de blir fort utsolgt.

Billetter er tilgjengelig via Ticketmaster

I tillegg til årets utstilling, får publikum en guidet omvisning i Slottets vakreste representasjonsrom, som Ministersalongen og Statsrådssalen, Den hvite salong og Slottets fineste gjesteværelse - Kong Haakonsuiten. 

Øvre vestibyle ligger rett bak Slottsbalkongen, der Kongefamilien alltid hilser barnetoget i Oslo på 17. mai. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

Vi ser Fugleværelset, der alle som skal i audiens hos Hans Majestet Kongen venter på å bli annonsert, og Slottets festsaler. Daglige Spisesal benyttes mest til lunsjer. Lille og Store festsal er i bruk ved større arrangementer, og når det er gallamiddag på Slottet kan det dekkes til over 200 personer i Store spisesal.

 

 

 

Fakta

Åpningstider 2021

På grunn av pandemien og nødvendige smitteverntiltak lot det seg dessverre ikke gjøre å åpne for omvisninger i 2020. Vi håper å kunne ønske alle velkommen tilbake sommeren 2021, og vil komme med mer informasjon så snart som mulig.

Fakta

Billetter 2021

På grunn av koronapandemien lot det seg dessverre ikke gjøre å åpne for omvisninger i 2020. Vi håper å kunne ønske alle velkommen sommeren 2021, og vil komme tilbake med mer informasjon så snart som mulig.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook