Hopp til hovedinnhold

Åpent slott 2018

Kong Carl Johan fikk aldri flytte inn på Slottet han satte i gang byggingen av. Men i sommer er han hovedperson i årets utstilling - 200 år etter at han ble konge av Norge og Sverige.

25.06.2018

Denne helgen startet årets publikumssesong på Slottet, og i dag var det også visning for pressen. Det er tradisjon for å lage en egen utstilling hver sommer, og denne inngår som en del av formidlingen fra Slottets guider under omvisningene. I år er utstillingen altså viet Carl Johan, Kongen som startet byggingen av Slottet og selv la ned grunnsteinen under det som skulle bli Slottskapellet - 1. oktober 1825.

Omvisningsleder Nina Høye forteller om årets utstilling på Det kongelige slott. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff.

Monark og oppdragsgiver

Da slottsarkitekt Linstow la fram sine planer for Slottet i Oslo for Kong Carl Johan, var det en ganske annerledes bygningen han presenterte. Det var ikke penger til å realisere disse opprinnelige planene, men fra Oslo bymuseum har vi fått låne modellen som viser hvordan arkitekten opprinnelig tenkte. Den flotte modellen er en del av utstillingen, og står nå i Øvre vestibyle. 

 Slik så Slottet som ble presentert for kong Carl Johan ut. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoffSlik så Slottet som ble presentert for kong Carl Johan ut. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Carl Johan døde før Slottet stå ferdig, og kunne dermed aldri flytte inn. Han bodde alltid i datidens kongebolig - Paléet - når han besøkte Oslo. Nå har imidlertid noen av møblene hans fra Paléet kommet til Slottet. Det sies at Kongen hadde for vane å gjøre en del av arbeidet - som å diktere brev - fra sengen, før han hadde stått opp. Norsk Folkemuseum har lånt ut Carl Johans seng til utstillingen, og den er å se i Store spisesal.

 Folkemuseet har lånt ut Carl Johans seng til utstillingen. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoffFolkemuseet har lånt ut Carl Johans seng til utstillingen. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Omvisningene

Alle som besøker Slottet må følge en guidet omvisning, og i sesongen holdes omvisninger hvert 20. minutt gjennom hele åpningstiden hver dag. Sesongen 2018 varer fram til og med 18. august. 

Vi anbefaler å kjøpe billetter i forkant. En liten håndfull er tilgjengelig ved inngangen, men de blir fort utsolgt.

Billetter er tilgjengelig via Ticketmaster

I tillegg til årets utstilling, får publikum en guidet omvisning i Slottets vakreste representasjonsrom, som Ministersalongen og Statsrådssalen, Den hvite salong og Slottets fineste gjesteværelse - Kong Haakonsuiten. 

Øvre vestibyle ligger rett bak Slottsbalkongen, der Kongefamilien alltid hilser barnetoget i Oslo på 17. mai. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoffØvre vestibyle ligger rett bak Slottsbalkongen, der Kongefamilien alltid hilser barnetoget i Oslo på 17. mai. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

Vi ser Fugleværelset, der alle som skal i audiens hos Hans Majestet Kongen venter på å bli annonsert, og Slottets festsaler. Daglige Spisesal benyttes mest til lunsjer. Lille og Store festsal er i bruk ved større arrangementer, og når det er gallamiddag på Slottet kan det dekkes til over 200 personer i Store spisesal.

 

 

 

Fakta

Åpningstider 2019

Publikumssesongen på Det kongelige slott varer fra 22. juni til 25. august.

I sesongen starter omvisningene hvert 20. minutt og varer omlag en time:

 • Alle dager: 10.00 - 17.00

OBS: Enkelte dager kan det være stengt eller ha andre åpningstider på grunn av annen aktivitet på Slottet. Det gjelder:

 • 19. juli Åpent fra klokken 13.00
 • 9. august: Åpent fra klokken 12.00
 • 16. august: Åpent fra klokken 12.00
 • 19. august: Stengt

Det gis omvisninger på engelsk alle dager klokken 12.00, 14.00, 14.20 og 16.00.

Fakta

Billetter 2019

Billetter til omvisninger på Slottet er tilgjengelig gjennom Ticketmaster fra 1. mars hvert år.

I sesongen er et lite antall billetter til samme dags omvisninger å få  kjøpt ved inngangen. Vær oppmerksom på at billettene ved inngangen raskt blir utsolgt. Vi anbefaler derfor å kjøpe på forhånd.

Priser sesongen 2019:

 • Voksne: 140,-
 • Barn (3-12 år), honnør og student: 110,-
 • Barn under 3 år har gratis adgang
 • Ledsager for handikappede har gratis adgang
 • Forhåndsbestilte, lukkede grupper à 30 personer for omvisning på Slottet kr. 110,- pr. person.
 • Kombinasjonsbillett Slottet + Dronning Sonja KunstStall: 200,-
Ministersalongen. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook