Hopp til hovedinnhold

Nor-Fishing 2018

H.K.H. Kronprinsen åpnet Nor-Fishing i Trondheim i formiddag. De neste dagene samles norsk og internasjonal fiskerinæring i Norge.

21.08.2018

Siden messen ble arrangert for første gang i 1960, har den utviklet seg til å bli en av verdens største innen fiskeriteknologi. I dag fikk Kronprins Haakon møte flere små og store bedrifter som jobber mot en enda bedre og mer bærekraftig fiskerinæring.

Viktig næring for Norge

Nor-Fishing tiltrekker seg besøkende fra hele verden. Omlag 15 000 mennesker fra 50 nasjoner besøker messen hvert år. Norge er en av verdens største eksportører av fisk og næringen er svært viktig for landet vårt. Det er også en næring med stort potensial for vekst. Bare 2 % av den globale matproduksjonen kommer fra havet. Større, bærekraftig utnyttelse av disses ressursene vil ha en enorm betydning for verdens tilgang på mat. Dette var en av tingene Kronprinsen tok opp i sin åpningstale i dag.

Kronprinsen pekte også på flere av miljøutfordringene vi står overfor, ikke minst problematikken omkring plast i havet. Han hadde selv funnet en god del plast under et besøk til Svalbard i sommer - plast som så ut til å ha kommet fra fiskefartøy. - Dere har med andre ord en unik mulighet til å gjøre en forskjell og bidra positivt til å redusere forurensningen, sa Kronprins Haakon til forsamlingen. 

Med fokus på bærekraft

Det er mye spennende på gang innen norsk fiskeriteknologi. Etter åpningen fikk Kronprinsen mulighet til å besøke flere av utstillerne på messeområdet. 

En av dem var Salt Ship Design, som har utviklet et høyteknologisk, kostnadseffektivt og miljøvennlig fiskefartøy i samarbeid med Liergruppen på Straume. Fartøyets hovedmotor drives 95 % av naturgass, og utviklerne er nominert til årets innovasjonspris. 

Senere i dag blir det besøk om bord hos Fiskeridirektoratets sjøtjeneste. De har ansvaret direktoratets kontroller til sjøs, og et av deres fartøy ligger ved kai under messen.

I ettermiddag får Kronprins Haakon anledning til å bli bedre kjent med oppstartsselskapet Blueye Robotics AS. Selskapet, som har sitt utspring i miljøet rundt NTNU, har i dag 20 ansatte som alle er opptatt av å bevare livet under vann. De har utviklet en liten undervannsdrone som kan dykke ned til 150 meter. Der kan den undersøke havbunnen og livet i havet, og samle viktig informasjon om hva som må til for å drive bærekraftig innen en næring som bare blir viktigere og viktigere for Norge. 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook