Hopp til hovedinnhold

Besøkte buddhisttempelet på Jessheim

Kronprinsparet deltok i en teseremoni og ble invitert inn i den nye, storslagne Quan Âm-hallen da de besøkte det vietnamesiske buddhistsamfunnet på Jessheim i Akershus i dag.

22.08.2018

Det vietnamesiske buddhistsamfunnet er et av Norges største buddhistsamfunn, med over 6000 medlemmer over hele landet.

Deres Kongelige Høyheter Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit ble ønsket velkommen til Lotustempelet med blomster og norske flagg.

Gjestene tok deretter av seg skoene og gikk deretter barbeint eller sokkelesten inn i tempelet, ledsaget av samfunnets øverste leder og rådgiver, Bikkhu Thích Trí Minh.

Velkomst-te i tempelet

I Dharmahallen ble Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit med på en teseremoni med meditasjon ledet av Quan Phap fra vertskapet. Rundt bordet satt også fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland, Ullensaker-ordfører Tom Staahle og visepolitimester Arne Jørgen Olafsen.

Teseremoni i tempelet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I samme bygning ligger den flotte Quan Âm-hallen som ble innviet tidligere i sommer. Her fikk gjestene se blomsterofringsseremoni og dans, samt at de var til stede under sutra-resitasjon og bønn.

Takket Norge

Samfunnet ble opprettet i 1982, noen år etter at de første vietnamesiske båtflyktningene kom til Norge. Medlemmer av samfunnet består i dag hovedsakelig av nordmenn med vietnamesisk bakgrunn.

I talen takket åndelig leder Thích Trí Minh for den varme velkomsten mange vietnamesere fikk for over 30 år siden.

– Takket være deres hjelpsomhet står vi her i dag som stolte nordmenn, sa Thích Trí Minh.

Gruppebilde i Quan Âm-hallen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kronprinsparet fikk overrakt en Quan Âm-statue i gave som takk for besøket, og alle gjestene ble ledsaget til bilene sine under store, sorte paraplyer.

Tempelet har en idyllisk hage med statuer og en innsjø som gjestene fikk et glimt av ved avreise. Lotustempelet på Jessheim ble etablert i 2009.

Det vietnamesiske buddhistsamfunnet har i dag flere templer i Norge, samt flere tilknyttede lokale foreninger. Samfunnet er tilsluttet Buddhistforbundet og har hovedsete på Khuong Viet-tempelet på Lørenskog.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook