Hopp til hovedinnhold

Forfattermøte i KunstStallen

- Hver gang disse to kommer med ny bok, er det en litterær begivenhet, sa Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen. Hun innledet til forfattersamtale i KunstStallen i kveld.

28.08.2018

Kronprinsessen kunne ønske publikum velkommen til samtale mellom forfatterne Kjersti Annesdatter Skomsvold og Geir Gulliksen i Dronning Sonja KunstStall. Begge er aktuelle med nye romaner i høst, og Kronprinsesse Mette-Marit har allerede hatt gleden av å lese dem begge:

- De to romanene til Kjersti og Geir er helt spesielle, på hvert sitt vis, sa Kronprinsesse Mette-Marit. - De har likevel mye til felles: Begge handler om de næreste relasjonene i livene våre, og om hvor dramatiske, vanskelige og vidunderlige hverdagene våre kan være.

Nettopp denne evnen til å beskrive det nære og vanskelige gjør disse forfatterskapene så viktige:

- Jeg tror det handler om at de klarer å berøre dét i livene våre som er vanskeligst, mest sårbart, å sette ord på, sa Kronprinsessen.

I kveld møttes forfatterne til samtale. 

Kronprinsessen innledet til forfattersamtale i Dronning Sonja KunstStall. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix.

Det ble et humørfylt møte mellom de to, der samtalen berørte en rekke spørsmål. Som om det å lese andres tekster - og sin egen. Om å skrive med medfølelse - selv når karakterene handler galt, eller fryktelig dumt. Om å skrive sant - ikke objektivt sett, men innenfor fortellingens ramme. Og om hvordan eget liv påvirker bøkene som skrives, for igjen å påvirke forfatterens liv.

Kjersti Annesdatter Skomsvold

Kjersti Annesdatter Skomsvold (f. 1979) debuterte i 2009 med den kritikerroste romanen Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg. Boken mottok Tarjei Vesaas’ Debutantpris, i tillegg til flere nominasjoner. Debutromanen fikk enorm oppmerksomhet da den ble lansert i USA og Storbritannia høsten 2011, og våren 2014 ble romanen dramatisert på Nationaltheatret.

Geir Gulliksen

Geir Gulliksen (f. 1963) er forfatter og forlagsredaktør. Han debuterte i 1986 og har skrevet dikt, essays, skuespill, romaner og barnebøker. Gulliksens bøker har vært nominert til en rekke priser, og i 2014 mottok han Aschehougprisen for sitt samlede forfatterskap. 

Oslos egen litteraturfestival

Arrangementet i kveld er en del av LitteraturOslo - en helt ny, internasjonal litteraturfestival som arrangeres for første gang i disse dager. Det er arrangementer flere steder i byen. Både Nationaltheatret, Sentralen, Litteraturhuset, Blå og Last Train står på listen - i tillegg til Dronning Sonja KunstStall.

Programmet byr på etablerte forfattere som Trude Marstein, Geir Gulliksen, Kjersti Skomsvold, Jan Kjærstad, Carl Frode Tiller og Ruth Lillegraven, men har også litt mindre kjente, men kritikerroste navn som Mona Høvring, Simon Stranger, Frederik Svindland, Amalie Kasin Lerstang, Fredrik Høyer og Tone Hødnebø på menyen.

 

 

Fakta

Arrangementer i KunstStallen 

Dronning Sonja KunstStall har sin egen side på Facebook. Her vil du finne nærmere informasjon om utstillinger og arrangementer i Dronning Sonja KunstStall.

Fakta

De kongelige samlinger på Facebook

Her finner du informasjon om kulturtilbudet på Det kongelige slott, på lystslottet Oscarshall og i Dronning Sonja KunstStall: Omvisninger, utstillinger, foredrag eller scenekunst. Denne siden gir en samlet over tilbudet, uavhengig av hvor det skjer.

I tillegg poster vi smakebiter fra den store mengden kunst, fotografier, dekketøy, sølv, møbler og gjenstander som befinner seg i De kongelige samlinger.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook