Hopp til hovedinnhold

Gullbryllup i Domkirken

I dag er det femti år siden Deres Majesteter Kongen og Dronningen giftet seg. Gullbryllupet ble markert med gudstjeneste i Oslo Domkirke der bryllupet sto 29. august 1968.

29.08.2018

Det var gått ni år siden de to møttes. Det at Kronprinsen ønsket å gifte seg med en kvinne av folket – en som ikke tilhørte et av Europas kongehus eller adel, var svært omdiskutert i samtiden. Men den 19. mars 1968 kunne endelig forlovelsen kunngjøres, og i august sto bryllupet. I dag ble gullbryllupet markert i Oslo Domkirke.

Gift 50 år i dag. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

I åpen bil

Noen minutter før gudstjenesten skulle ta til, reiste Kong Harald og Dronning Sonja fra Slottet i åpen bil - i A5, den samme bilen som tok dem fra Domkirken til Slottet som nygift par i 1968. Det var også denne bilen som kjørte Kronprinsparet etter deres bryllup i 2001.

Den samme A5, en klassisk Lincoln Continental, fraktet Kongeparet langs samme rute som de kjørte fra Domkirken til Slottet for 50 år siden. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Oslo Domkirke

En fullsatt domkirke ventet Kong Harald og Dronning Sonja. Familie og venner var selvsagt til stede. Det samme var statsministeren, medlemmer av regjeringen og andre representanter for det offisielle Norge. Kongeparet hadde også invitert 200 borgere, i tillegg til ansatte ved Det kongelige hoff.

Kronprinsfamilien hilser Kongeparet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I takknemlighet

Etter Kongeparets eget ønske var Takknemlighet var et gjennomgående tema i gudstjenesten, som både hentet inspirasjon fra vielsen i 1968, og fra tekster og musikk som kongeparet er blitt glad i underveis i livet sammen. Salmene Til kjærleik Gud oss skapte  og Herre Gud ditt dyre navn og ære ble sunget i dag, som de ble det bryllupsdagen for 50 år siden.

Oslos biskop Kari Veiteberg ledet gudstjenesten som feiret Kongeparets gullbryllup. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Både Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandra, Prinsesse Märtha Louise og Maud Angelica Behn leste tekststeder. Oslo Domkor og sopranene fra Oslo Domkirkes Guttekor ga vakkert tonefølge i tillegg til å løfte salmesangen fra en fullsatt domkirke. 

Prinsesse Ingrid Alexandra leste tekst under gudstjenesten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix


Etter gudstjenesten vendte Kong Harald og Dronning Sonja tilbake til Slottet, også denne gangen i klassiske A5. 

Feirer med familien

I kveld feirer Kongen og Dronningen jubileet med familie og venner.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook