Hopp til hovedinnhold

Kronprinsen takket Sivilforsvaret

H.K.H. Kronprins Haakon besøkte Sivilforsvaret i Drammen i dag. Der takket han for den ekstraordinære innsatsen fra Sivilforsvaret og nødetatene under sommerens tørke og skogbranner.

19.09.2018

Kronprinsen fikk selv prøve seg som brannslukker.

Han fikk låne hjelm og Sivilforsvarets uniform, samtidig som han fikk en god innføring i å håndtere brannsprøyte av tjenestepliktige Jørn Syversen og Eilev Aakre. Det vil si kobling og utrulling av brannslange og sprøyting av vann. 

Kronprins Haakon fikk prøve seg som brannslukker. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Rekordsommer for Sivilforsvaret

Aldri før har Sivilforsvaret lagt ned flere innsatstimer i løpet av en sommer.

Nesten 70 000 innsatstimer har det blitt i forbindelse med skogbranner i 2018. Til sammenligning ble det lagt ned 45 000 timer totalt på alle mulige oppdrag i fjor, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) hvor Sivilforsvaret er underlagt.

Flest innsatser har det vært i Telemark og Buskerud. Buskerud sivilforsvarsdistrikt har vært involvert i slukkingen av 14 branner. I Telemark var det 16 oppdrag bare i juli.

Tjenesteplikt

Sivilforsvaret har 8000 tjenestepliktige kvinner og menn i vanlig jobb som kan stille oppnår alarmen går.

Kronprinsen i samtale med mannskap fra Buskerud sivilforsvarsdistrikt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kronprinsen møtte med befal og mannskap inne i den atomsikre fjellhallen fra 1973. De ga et innblikk i hvordan det er å jobbe på kommandoplass under en skogbrann, hvor store mannskaper det er behov for og hvordan det er å jobbe med skogbranner om natten. Det er ofte da slukkingen har størst effekt, og vannet ikke bare fordamper i det strålen treffer bakken.

Besøket ble avsluttet med en matbit i kantina, og Kronprins Haakon benyttet anledningen til å takke for den enorme innsatsen som gjøres:

- Jeg vil si tusen takk til dere alle sammen. Dere står for en viktig bit av samfunnssikkerheten. Det at vi har den ressursen – at dere kommer og hjelper til – er helt vesentlig. Det så vi tydelig i sommer da det var så mange skogbranner. Men det er også en ressurs som er viktig i mange andre sammenhenger som ikke er like synlig.  På vegne av oss alle sammen: Tusen takk.

 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook