Hopp til hovedinnhold

Tone Vigeland i KunstStallen

I kveld var Hennes Majestet Dronningen til stede da «Tone Vigeland. Smykker og skulptur» åpnet Dronning Sonja KunstStall. En utstilling som viser verk av Norges mest kjente smykkekunstner.

20.09.2018

Tone Vigeland er en internasjonalt anerkjent foregangsskikkelse innen smykkedesign, som på 90-tallet beveget seg over i et annet medium: skulptur. Metall er hennes foretrukne materiale, og arbeidene kombinerer gjerne det harde materialet med myke former og ulike teksturer.

Utstillingen viser smykker fra perioden 1956 til 1998 og skulpturer fra 1998 til i dag.

Offisiell åpning

Dronningen ønsket velkommen til åpningen i ettermiddag. - Det er en stor glede å få invitere dere inn i universet til en kunstner som jeg – og mange med meg – setter meget høyt, sa Dronning Sonja til gjestene, som omfattet både etablerte gullsmeder og smykkekunstnere, og ungdom under utdanning.

Dronning Sonja og Tone Vigeland under kveldens åpning. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Anniken Thue holdt åpningstalen, etter at Petra Hölscher fortalte om hvordan denne utstillingens forgjenger ved Die Neue Museum i München ble til. Programmet fra scenen ble avsluttet av Anne Grete Preus med to sanger hun hadde valgt ut for anledningen.

Utstillingen åpner for publikum i morgen, 21. september og blir å se i KunstStallen til og med 25. november 2018.

En pioner

Tone Vigelands karriere strekker seg over 60 år, og på 50-tallet ble hun en av pionerne i fornyelsen av norsk gullsmedhåndverk. Hun ble tidlig kjent utenfor landets grenser gjennom bruk av nye materialer og grensesprengende former. Hun ble en viktig del av Scandinavian Design, og starten på en ny æra innen norsk og skandinavisk smykkedesign.


Tone Vigeland har selv vært med å kuratere utstillingen i KunstStallen. Foto: Lise Lise Åserud, NTB scanpix

I moden alder tok hun skrittet over i en ny dimensjon, fra smykker til skulptur. De skulpturelle formene i armbåndet som pryder utstillingens plakat er en tydelig forsmak på det som skulle komme.

Die Neue Sammlung

Tone Vigeland kanskje den norske kunstneren som er representert i flest museer i utlandet.

Denne utstillingen er laget i samarbeid med Die Neue Sammlung – The Design Museum i München, som viste deler av den i 2017. Hennes Majestet Dronningen var beskytter for denne utstillingen, som ble utpekt til en av årets beste utstillinger i Tyskland 2017. Vigeland er den første skandinaviske smykkekunstneren som har blitt beæret med en utstilling i dette prestisjetunge tyske museet.

I moden alder skiftet Tone Vigeland medium fra smykker til skulptur. Begge deler er godt representert i utstillingen. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Utstillingen i Dronning Sonja KunstStall er betydelig utvidet med skulpturer som er innlånt fra Nasjonalmuseet, KODE og fra private samlere. Tone Vigeland har selv kuratert utstillingen i samarbeid med Kjartan Hauglid fra De kongelige samlinger. Utstillingen i München ble kuratert av Petra Hölscher, som også talte under dagens åpning.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook