Hopp til hovedinnhold

100 år med norske elever i Frankrike

I 1918 ankom de første norske elevene den videregående skolen Lycée Pierre Corneille i hjertet av Rouen. I dag deltok Hennes Majestet Dronningen i markeringen.

24.09.2018

Samarbeidet og opprettelsen av en norsk seksjon ved skolen ble sett på som et fredsbyggende tiltak på slutten av 1. verdenskrig. Unge mennesker skulle møtes og omgås på fredelig vis.

Møtte elever

Dronning Sonja møtte tidligere og nåværende elever til samtale sammen med Frankrikes førstedame Brigitte Macron og Norges ambassadør til Frankrike, Rolf Einar Fife.

I 1979 og 1989 ble det etablert norskseksjoner ved videregående skoler også i Bayeux og Lyon.

Gjennom hundre år har 1000 norske ungdommer fått mulighet til å ta fransk videregående skole i Rouen, Bayeux og Lyon. Hvert år tas det opp 22 norske elever.

Tredjeårsstudentene Hannah Laugaland og Signe Haaland Buer er veldig fornøyd med årene på Lycée Pierre Corneille i Rouen. – Du må jobbe mye med skolen, men det passet oss perfekt. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Styrker samarbeidet

100-årsjubileet for det fransk-norske utdanningssamarbeidet ble feiret med en utendørs seremoni på skolen og lunsj i Rouen rådhus.

Under seremonien avduket Dronningen en skulpturgave fra Norge, laget av kunstneren Espen Dietrichson. På talerlisten stod Tone Svalbjørg, tredjeårsstudent i Rouen – i tillegg til rektor, ordfører og ministere.

Etter 1918 har utdannings- og forskningssamarbeidet mellom Norge og Frankrike blitt utvidet til en rekke områder. I dag signerte statsråd Iselin Nybø og den franske forskningsministeren Frédérique Vidal under en ny rammeavtale for utdannings-, forsknings-, nærings- og kultursamarbeid mellom Norge og Frankrike. Målet er å modernisere og styrke samarbeidet.

Frankrikes førstedame Brigitte Macron ønsker Dronningen velkommen. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook