Hopp til hovedinnhold

Besøk til Mogao-grottene

For at et sted skal føres opp på listen over verdens kulturarv må det oppfylle ett av seks kriterier. Mogao-grottene oppfyller alle seks. I dag fikk Kongeparet anledning til å besøke dette spesielle stedet.

13.10.2018

Deres Majesteter Kongen og Dronningen er i Dunhuang i provinsen Gansu nord-vest i Kina. Byen er en gammel kulturhistorisk by som en gang var et viktig stoppested for handelsreisende og pilgrimer langs Silkeveien. Her møttes impulser fra øst og vest gjennom reisende fra India, Europa, Sentral-Asia, Iran og Mongolia.

Kongeparet besøker Mogao-grottene. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Et stykke utenfor byen ligger Mogao-grottene. Her skapte generasjoner av munker og pilegrimer en av verdens største samlinger av buddhistisk kunst, skulptur og arkitektur over en periode på om lag 1 000 år fra 300-tallet og utover. I dag er 492 huler bevart og i 1987 ble grottene innført på UNESCOs verdensarvliste.

Kongeparet fikk en omvisning i flere av grottene i dag, blant annet den såkalte «bibliotekgrotten» der en stor mengde tekster fra tiden mellom 600 og 1200 ble funnet. Tekstene er uvurderlige i studiet av kinesisk og sentral-asiatisk historie.

Grotte nummer 17, "biblioteksgrotten" lå som et forseglet kammer innenfor grotte nummer 16. Foto: Wu Jian 吴健, gjengitt med tillatelse fra Dunhuang Academy.

Bærekraftig turisme

Omgitt av ørken har Mogao-grottene overlevd sandstormer og tøffe værforhold i over 1 500 år. Nå står de overfor en ny utfordring: den store økningen i antallet turister som ønsker å oppleve stedet.

Turisme er en svært viktig næring i Dunhuang, men det er viktig å balansere dette med vern av de store kulturelle verdiene grottene representerer. Derfor er det gjennomført flere tiltak for å kontrollere turiststrømmen og redusere tiden inne i selve grottene.  

Mogao-grottene er naturligvis en stor turistattraksjon. Det store flertallet besøkende er kinesere. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix
Dunhuang Academy gjør et stort arbeid med å digitalisere grottene og gjøre dem tilgjengelig både for kinesisk og internasjonalt publikum, blant annet ved hjelp av bilder, video og virtual reality over nettet.

Besøket ble avsluttet med lunsj i pagodaen ved Yueyaquan, en halvmåneformet ferskvannskilde i ørkenen utenfor Dunhuang. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Videre til Beijing

I ettermiddag forlot Kongeparet Gansu-provinsen og satte kursen mot hovedstaden, Beijing. Der ble de ønsket offisielt velkommen av representanter for kinesiske myndigheter.

Kinesisk æresgarde sto oppstilt ved Kongeparets ankomst til Beijing. Heiko Junge, NTB scanpix

Mandag morgen fortsetter det offisielle programmet med eventer viet velferdsutvikling og vintersport.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook