Hopp til hovedinnhold

Videre til Shanghai

I dag forlot Deres Majesteter Kongen og Dronningen Beijing og reiste til Shanghai på Kinas østkyst. Byen er verdens største havneby, og et økonomisk kraftsenter.

17.10.2018

Kongeparet ankom Shanghai med lyntoget om ettermiddagen, lokal tid, og først på agendaen sto et møte med den norske kolonien i byen.

Nordmenn i Shanghai

Allerede midt på 1800-tallet spilte Shanghai en viktig rolle for norsk handel og skipsfart i denne delen av verden. Det norske generalkonsulatet i Shanghai ble åpnet allerede i 1906, som et av de aller første etter unionsoppløsningen i 1905. I dag teller den norske kolonien i området mellom 300 og 400 personer. Mange er stadig tilknyttet skipsfart, men også annen næringsvirksomhet, akademia, kunst og kultur er godt representert - i tillegg til en stor gruppe norske studenter.

Kongeparet fikk møte mange av nordmennene som har slått seg ned i Shanghai og deres familier i dag.

Store og små i den norske kolonien i Shanghai var invitert til en sammenkomst i det tidligere britiske konsulatet. Foto: Tim Haukenes

De norsk-kinesiske fiolinistene Sara og Catharina Chen holdt en liten konsert for gjestene. Foto: Tim Haukenes

Møtte lokale myndigheter

Kong Harald og Dronning Sonja møtte også med lokale myndigheter i dag. Samtaler med Shanghais ordfører Ying Yong og partisekretær Li Qiang ble etterfulgt av en offisiell middag på Xingguo Hotel.


Kongeparet møtte også med lokale myndigheter. Foto: Tim Haukenes

Fellesnevner: Havet

Hav, skipsfart og shipping var utgangspunktet for den norske tilstedeværelsen i Shanghai, og har stått helt sentralt i over 150 år. Over tid har kontaktflaten blitt langt bredere, men i morgen vil havet igjen dominere programmet. Kongen og Dronningens «havdag» rommer næringsliv, mat og miljøvern – alt med havet som utgangspunkt.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook