Hopp til hovedinnhold

Avsluttet med kinesisk hagekunst

Deres Majesteter Kongen og Dronningen avsluttet statsbesøket til Kina i vakre Suzhou i dag, etter ti begivenhetsrike dager i Dunhuang, Beijing og Shanghai.    

19.10.2018

Det siste besøket på agendaen gikk til den vakre hagen i Suzhou, men dagen startet på United World College Changshu.

United World College Changshu

United World College (UWC) er en utdanningsbevegelse som bringer ungdom fra hele verden sammen på 17 videregående skoler i 17 land. Gjennom visjonen om å bruke utdanning til å fremme fred og bærekraftig utvikling, ønsker UWC-skolene å skape møtesteder for utveksling, læring og selvrefleksjon på tvers av landegrenser.

Elever på UWC Changshu venter på Kongeparet. Foto: Tim Haukenes I Norge finner vi UWC i Fjaler i Sogn og Fjordane. Dronning Sonja er beskytter for denne skolen, og har besøkt den en rekke ganger.

 – Tenk på hva det betyr når 200 elever fra 95 land blir kjent med hverandre og blir kjent med hverandres kultur. Jeg synes det er et fantastisk tiltak som vi burde ha flere av rundt omkring i verden, uttalte Dronningen etter et av sine besøk til Fjaler.

I dag kunne hun besøke skolen i Changshu – så langt det siste tilskuddet til familien. Skolen i Changshu åpnet i 2015, og har 560 elever fra 99 ulike land og regioner. Fem av dem er fra Norge.

Dronning Sonja planter et tre i skolens hage sammen med styreformann Mark Jiapeng Wang og rektor Pelham Lindfield Roberts. Foto: Tim Haukenes

Hagekunst

Kongen og Dronningen avsluttet statsbesøket i en av Kinas vakreste hager. Den ydmyke embedsmannens hage - the Humble Administrator’s Garden i Suzhou strekker seg over 52 000 kvadratmeter og ble grunnlagt i 1509.

Kongeparet avsluttet statsbesøket i «alle kinesiske hagers mor». Foto: Tim Haukenes

Det var en embedsmann under Ming-dynastiet, Wang Xian Cheng, som grunnla hagen. Han ønsket å bygge et sted der han kunne leve et enkelt liv som pensjonist, og det er opphavet til hagens navn. 

Parken består i dag av tre store hager som alle inkluderer store paviljonger, lotusdammer og steinformasjoner. Den omfatter også et museum som viser hvordan hagen har utviklet seg gjennom årene.

På omvisning i Den ydmyke embedsmannens hage. Foto: Tom Hansen, hansenfoto.no

Hagen er blant Kinas mest berømte attraksjoner og betegnes som «alle kinesiske hagers mor». UNESCO erklærte den som en del av verdens kulturarv i 1997.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook