Hopp til hovedinnhold

– Jeg har tro på verdien av å møtes

H.K.H. Kronprins Haakon ønsket over 200 unge ledere og talent velkommen til Universitetet i Stavanger og konferansen SIKT 2018 i dag.

23.10.2018

Konferansen arrangeres for sjette gang. I år er temaet endring.

– Vi lever i en tid med store endringer, alvorlige utfordringer – men også fantastiske muligheter. Framtiden er ikke bare noe som bare kommer. Vi skaper den. Former den. Sammen. Gjennom våre holdninger og handlinger. Det gir oss enorme muligheter, men også et ansvar. Jeg håper SIKT bidrar til at dere tar vare på disse mulighetene – at dere griper dem med begge hender, med hode og hjerte, sa Kronprinsen foran forsamlingen.

Deltakerne er fra hele Norge og møtes på tvers av sektorer.

Programmet vekslet mellom innlegg i plenum og arbeid i grupper. Her Usman Mushtaq fra EAT Foundation og Ida Jaarvik Hetland fra Innovasjon Norge. Foto: Pål Bentdal / SIKT

– Vi er i omstilling

Årets SIKT finner sted på Universitetet i Stavanger. Rektor Marit Boyesen ønsket deltakerne velkommen og pekte på noen av endringene universitetet har gått gjennom.

– Universitetet har utviklet seg i nær kontakt med regionens kunnskapsbehov, sa hun og viste til epoken tidlig på 70-tallet da oljevirksomheten etablerte seg i regionen:

– Distriktshøgskolen var veldig raskt ute med å utdanne petroleumsingeniører. De første var ferdige her da produksjonen i Nordsjøen startet. Gjennom de drøye 40 årene som har gått siden den gang har vi bygd opp studier og forskning som har bidratt med viktig kunnskap til sektoren. Men nå er vi i omstilling og har gleden av å benytte forskning og erfaring som er utviklet innen petroleum på andre områder, som miljøvennlig energi, helse og medisin.

Ulike perspektiver på endring

I løpet av dagen har ulike foredragsholdere presentert ulike perspektiver på endring:

  • Professor Yascha Mounk ved Harvard University snakket om endringer innen demokrati og samfunn.

  • Den danske næringslivsjournalisten og forfatteren Christina Boutrup snakket om Kina og teknologi – hvordan Kina endrer seg, og hvordan Kina endrer verden.

  • NAV-direktør Sigrun Vågeng snakket om endringer som velferdsstaten Norge står overfor. 

  • Professor Chip Heath ved Stanford University innledet til et gruppearbeid hvor deltakerne ble utfordret til å se litt på seg selv og studere hva som skal til for å skape endring i handlinger - hos seg selv og andre.

  • Flere SIKT-deltakere snakket om endring utfra deres egne perspektiv i løpet av dagen, som Martine Poppe som fortalte om da hun tok steget ut og ble kunstner.

  • Hun ble etterfulgt av Susanne Kaluza, tidligere journalist, som nå jobber sammen med ledere for å skape mer likestilling på arbeidsplassene.

  • BI-professor Per Espen Stoknes holdt et innlegg om hvordan vi snakker om klima for å få til en positiv endring.


Plenumsprogrammet har blitt strømmet direkte dagen gjennom. Opptaket er tilgjengelig her, i to deler: 

 

Produksjon: Universitetet i Stavanger


Konferansen avsluttes i kveld med middag og underholdning på Stavanger konserthus.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook