Hopp til hovedinnhold

Kronprinsessens helsetilstand

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en kronisk lungesykdom som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program.

24.10.2018

Kronprinsessen har over tid gjennomgått omfattende utredninger knyttet til sin helse og det er påvist en uvanlig variant av fibrose i lungene, ifølge Kronprinsessens lege, professor Kristian Bjøro ved Rikshospitalet. Det er foreløpig ikke avklart om lungesykdommen er ledd i en mer omfattende autoimmun sykdomsprosess, eller om det er andre årsaker som ligger til grunn for lungeforandringene.

- Jeg har i en del år tidvis hatt helseutfordringer, og nå vet vi mer om hva disse bunner i. Tilstanden gjør at arbeidskapasiteten vil variere. Kronprinsen og jeg velger å informere om dette nå, blant annet fordi det fremover vil være behov for å planlegge perioder uten offisielt program. I forbindelse med behandling, og når sykdommen er mer aktiv, vil dette være nødvendig, sier Kronprinsessen.

Professor Bjøro opplyser at lungeforandringene allerede har vært fulgt i flere år, og at sykdomsutviklingen i denne perioden har vært langsom. Utredning og behandling skjer ved Rikshospitalet i Oslo, og i samarbeid med leger i utlandet.

- Kronprinsessen vil måtte gjennomgå ytterligere utredning fremover og også behandlingsforsøk. Ved slike tilstander som den Kronprinsessen har, er det vanlig at vi samarbeider med miljøer i utlandet, sier Bjøro.

Han sier videre at årsaken til den type fibrose Kronprinsessen har fått påvist i liten grad er kjent, men det er bred enighet om at den ikke har sammenheng med miljø- eller livsstilsfaktorer som er tilfelle ved andre mer vanlige typer av lungefibrose.

Det at sykdommen er påvist i et tidlig stadium, er gunstig med tanke på prognose.

- Selv om en slik diagnose i perioder vil legge begrensninger på livet mitt, er jeg glad for at sykdommen er oppdaget så tidlig. Mitt mål er fortsatt å arbeide og delta i offisielt program så mye som mulig, sier Kronprinsessen.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook