Hopp til hovedinnhold

Høstprogram på Slottet

Fire foredrag om Kong Carl Johan fyller Slottskapellet i november. Men først ut er Cecilie Malm Brundtland med foredrag om Norges smykkedronning, Tone Vigeland, i Dronning Sonja KunstStall. 

29.10.2018

Fram til 25. november viser Dronning Sonja KunstStall utstillingen "Tone Vigeland. Smykker og skulptur". I den anledning inviterer KunstStallen til foredrag om Tone Vigelands over 60 år lange karrière som gullsmed og smykkekunstner. 

Den 7. september 1818 ble Kong Carl Johan kronet til konge av Norge, etter å ha blitt kronet i Sverige tidligere samme år. 200-årsjubileet ble markert med en utstilling på Slottet i sommer, og følges opp med en foredragsserie i Slottskapellet nå i november.

Tone Vigelands smykkekunst

Tone Vigelands karriere strekker seg over 60 år, og på 50-tallet ble hun ble en av pionerne i fornyelsen av norsk gullsmedhåndverk. Hun ble tidlig kjent utenfor landets grenser gjennom bruk av nye materialer og grensesprengende former. Hun ble en viktig del av Scandinavian Design , og starten på en ny æra innen norsk og skandinavisk smykkedesign.

Foredragsholder er Cecilie Malm Brundtland, kunsthistoriker og kurator. Hun har skrevet "standardverket" om Vigelands kunst og har en av de viktigste private samlingene av Tone Vigelands arbeider.

Sted: Dronning Sonja KunstStall - inngang fra Parkveien
Tid: Tirsdag 30. oktober klokken 18.00
Billetter gjennom Ticketmaster
Pris: 175,-
Varighet: Omlag en time

Billetter hos Ticketmaster


Kong Carl Johans kroningsreise

Carl Johan er ubestridelig en av Nordens viktigste monarker i nyere tid. Denne høsten er det 200 år siden Karl Johan ble kronet til konge av Norge. Men hvordan ble denne franskmannen oppfattet og tatt imot i Norge?

Gjennom 42 overnattinger og en reise på over 1100 kilometer. Gjennom bondeopprør, slåsskamper i fine middager, høylytt krangel med stortinget og en nesten drukningsulykke, blir vi med på Carl Johans innholdsrike kroningsreise i Norge, anno 1818.

Foredragsholder er Oskar Aanmoen. Aanmoen er historiker og utga bok om Carl Johans kroningsreise tidligere i år.

Sted: Slottskapellet - inngang fra Slottets nordre fløy
Tid: 6. november klokken 18.00
Billetter gjennom Ticketmaster
Pris: 200,-
Varighet: Omlag en time

Billetter hos Ticketmaster


Carl Johan, en politisk strateg i det nye Norden

Da Jean Baptiste Bernadotte takket ja til å bli Sveriges kronprins og regjeringsleder i 1810 hadde han et langt og begivenhetsrikt liv bak seg som kongelig fransk soldat, revolusjonsoffiser, og Napoleons marskalk. De mange militære og sivile erfaringer han hadde gjort seg som leder i Frankrike gjennom 20 år, var viktig ballast for å stake ut kursen for en ny politikk for Sverige og Norden, og for eget kongehus og egne ambisjoner.

Da Carl Johan åtte år senere ble kronet til konge av Sverige og Norge, var verden annerledes: Napoleon var borte og flere av de progressive maktene i Europa hadde falt tilbake på gamle enevoldsprinsipper i statsstyret. Norge hadde fått en annerledes og mer radikal grunnlov enn Sveriges, og Norges indre frihet hindret ytterligere sammensmeltning mellom unionsrikene. Hvordan påvirket dette Carl Johans politiske strategier for det nye Norden? 

Foredragsholder er Bård Frydenlund, historiker og direktør ved Eidsvoll 1814.

Sted: Slottskapellet - inngang fra Slottets nordre fløy
Billetter gjennom Ticketmaster
Pris: 200,-
Tid: 13. november klokken 18.00
Varighet: Omlag en time

Billetter hos Ticketmaster


Kong Carl Johan og empiren. Arven fra Roma

Klassisismen var uttrykk for et bevisst brudd med rokokkoens svungne lekenhet og dens tilknytning til aristokratiets svanesang i Europa. I halehenget på den franske revolusjonen trengtes et nytt språk i kunsten med vekt på enkelhet, symmetri og alvor tilpasset det voksende borgerskapet. Forbildene fant man i den romerske republikks tunge søylerader fra tiden med maskulin heroisme og målrettethet og som i historien endte med troen på den sterke mann: keiseren.

I en slik setting var det korporalen Napoleon og sakførersønnen Carl Johan kunne foreta sine eventyrlige klassereiser. Bekronet med laurbærkranser og omgitt av mektige rekvisitter fra det romerske imperium var det ikke tvil om resultatet: Empiren var skapt.

Foredragsholder er Thomas Thiis-Evensen, arkitekt og professor.
Sted: Slottskapellet - inngang fra Slottets nordre fløy
Billetter gjennom Ticketmaster
Pris: 200,-
Tid: 20. november 18.00
Varighet: Omlag en time

Billetter hos Ticketmaster


Et kongelig hjem i den nye hovedstaden

Bernadottedynastiet hadde flere planer for kongeboliger i Christiania. Carl Johan tok Paleet i bruk som bolig allerede som kronprins og satte i gang en storstilt oppgradering av bygningen. 
Paleet hadde i sin tid tilhørt Bernt Anker og han testamenterte det til bruk for kongelige personer.

om konge la Carl Johan ned grunnsteinen til Det kongelige slott, og hans rolle som oppdragsgiver var helt sentral i den første fasen av byggehistorien. Slottet ble først innviet av Carl Johans sønn, Oscar I.

Oscar I var sammen med dronning Joséphine oppdragsgivere for lystslottet Oscarshall. Slik satte to generasjoner Bernadotter sitt preg på Norges nye hovedstad

Foredragsholder er Nina Høye, Kunsthistoriker og omvisningsleder ved Det kongelige hoff.

Sted: Slottskapellet - inngang fra Slottets nordre fløy
Foredragsholder: Nina Høye
Billetter gjennom Ticketmaster
Pris: 200,-
Tid: 27. november 18.00
Varighet: Omlag en time

Billetter hos Ticketmaster

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook