Hopp til hovedinnhold

Foredrag om Tone Vigeland

I kveld vil Hennes Majestet Dronningen være til stede når Cecilie Malm Brundtland forteller om Tone Vigeland, Norges store smykkekunstner, i Dronning Sonja KunstStall. 

30.10.2018

Dronning Sonja har fulgt Tone Vigelands kunstnerskap i mange år, og eier selv arbeider av henne. Kunsthistorikeren Cecilie Malm Brundtland har skrevet "standardverket" om Vigelands kunst, og har en av de viktigste private samlingene.

Kunstneren selv er ikke til stede i kveld, men deltok - sammen med Dronningen - da utstillingen i KunstStallen åpnet i september. 

Både Dronningen og Tone Vigeland var til stede under åpningen av utstillingen Tone Vigeland. Smykker og skulptur. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Tone Vigeland - en pioner

Tone Vigelands karriere strekker seg over 60 år, og på 50-tallet ble hun ble en av pionerne i fornyelsen av norsk gullsmedhåndverk. Hun ble tidlig kjent utenfor landets grenser gjennom bruk av nye materialer og grensesprengende former. Hun ble en viktig del av Scandinavian Design, og starten på en ny æra innen norsk og skandinavisk smykkedesign.

I moden alder tok hun skrittet over i en ny dimensjon, fra smykker til skulptur. De skulpturelle formene i armbåndet som pryder utstillingens plakat er en tydelig forsmak på det som skulle komme.

Metall er Tone Vigelands foretrukne materiale, og arbeidene kombinerer gjerne det harde materialet med myke former og ulike teksturer. Her armbånd i stål og sølv fra 1985. Foto: Hans-Jørgen Abel.


Utstillingen viser smykker fra perioden 1956 til 1998 og skulpturer fra 1998 til i dag og står fram til 25. november.

 

 

Fakta

Arrangementer i KunstStallen 

Dronning Sonja KunstStall har sin egen side på Facebook. Her vil du finne nærmere informasjon om utstillinger og arrangementer i Dronning Sonja KunstStall.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook