Hopp til hovedinnhold

Queen Sonja Print Award 2018

Torsdag kveld kunne Hennes Majestet Dronningen overrekke Queen Sonja Print Award 2018 til Emma Nishimura. David Hockney mottok hedersprisen for fremragende bidrag til grafikken gjennom sitt livslange kunstnerskap.

08.11.2018

Utdelingen av verdens ledende grafikkpris fant sted i the Royal Academy of Arts i London i kveld.

Hele 42 kunstnere var nominert til årets pris av kuratorer, museer og kunstnerkolleger fra hele verden. De nominerte reflekterer den store bredden som finnes innen grafisk kunst i dag, og representerer alt fra tradisjonelle formater til nye tilnærminger som installasjon, collage og «performance».

Årets vinner

Emma Nishimura (f.1982) bor og arbeider i Toronto, Canada. Arbeidene omfatter både tradisjonelle etsinger, tegninger og kunstinstallasjoner. Verk av Nishimura er å finne både i offentlige og private samlinger, og har vært stilt ut nasjonalt og internasjonalt.   

Dronning Sonja kunne overrekke Queen Sonja Print Award 2018 til den canadiske kunstneren Emma Nishimura. Foto: Nina Rangøy / NTB scanpix

Nishimura utforsker våre forestillinger om minner og hukommelse, om hvordan vi tolker historien og hvordan vår forståelsen av historien endrer seg over tid. Hun benytter et bredt spekter av tradisjonelle og moderne teknikker, og imponerte juryen med den gjennomgående høye kvaliteten i arbeidene sine.

En presentasjon av Emma Nishimura, mottaker av the Queen Sonja Print Award 2018. Video: Proudfoot / QSPA

Hederspris til David Hockney

Nytt av året er en egen hederspris som ærer et livslangt kunstnerskap. I kveld ble den anerkjente britiske kunstneren David Hockney tidenes første mottaker av QSPAs "Lifetime Achievement Award".

David Hockney ble den første mottakeren av QSPAs hederspris, the Lifetime Achievement Award, for sitt livslange kunstnerskap og fremragende bidrag til grafikken. Foto: Proudfoot / QSPA

David Hockney har stått sentralt på den internasjonale kunstarenaen gjennom flere tiår, og er en av de mest populære og innflytelsesrike britiske kunstnerne fra 1900-tallet. I tillegg til å være en svært anerkjent maler og grafiker, er han kjent som en dyktig tegner, teknisk innovatør, fotograf og scenograf.

Det er en stor ære for QSPAs styre å tildele David Hockney hedersprisen for hans fremragende bidrag til grafikken.

Hockney lagde sine første trykk som student i 1954. Han har skapt en stor mengde utsøkte arbeider med tradisjonelle metoder som etsing og litografi, men også eksperimentert med andre teknikker og formater. Hans arbeid har utvidet både mulighetene som ligger i dette feltet og vår forståelse av det.

Dronningen med kveldens prisvinnere, Emma Nishimura og David Hockney. Foto: Nina Rangøy / NTB scanpix

Det er en stor ære for QSPAs styre å tildele David Hockney hedersprisen for hans fremragende bidrag til grafikken.

Queen Sonja Print Award

QSPA er verdens ledende pris innen grafisk kunst, og deles ut hvert andre år. Opprinnelig var det en nordisk pris, og den første vinneren var den finske kunstneren Tiina Kivinen i 2012, etterfulgt av danske Svend-Allan Sørensen i 2014. Deretter ble QSPA en internasjonal pris, og Tauba Auerbach fra USA mottok utmerkelsen i 2016.

Prisen består av et stipend på 400 000 kroner. I tillegg får vinneren et studieopphold ved Ole Larsens verksted i Helsingborg. Prisen har som formål å inspirere til interesse for – og utvikling av – grafisk kunst.

 

Dronning Sonjas tale under utdelingen av The Queen Sonja Print Award 2018, the Royal Academy of Arts in London 8 November 2018. Foto: Proudfoot / QSPA

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook