Hopp til hovedinnhold

Mintes krigsseilerne fra 1. verdenskrig

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten la ned krans ved den flaggsvøpte båren i Sjømennenes Minnehall i Stavern i dag. Seremonien markerte at det er 100 år siden 1. verdenskrig sluttet.

11.11.2018

Den ellevte timen på den ellevte dagen i den ellevte måneden. Våpenhvilen som markerte slutten på 1. verdenskrig trådte i kraft for 100 år siden: klokken 11.00 den 11. november 1918. 

Norge tok ikke del i den krigen. Likevel mistet mange norske sjøfolk livet fordi skip i handelsflåten ble angrepet av de krigførende partene. I Minnehallens krypt finnes elleve kobbertavler der navnene på 1748 norske sjøfolk som mistet livet under 1. verdenskrig er risset inn.

1 748 norske sjøfolk mistet livet under 1. verdenskrig etter angrep mot handelsflåten. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Seremonien

Seremonien startet klokken 11.00 og marinemusikken innledet med «Air» av J.S Bach før Stavern mannskor stemte i med «Navy Hymn». Deretter talte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Etter statsrådens tale la Kronprinsregenten ned krans ved båren i Minnehallens krypt. Seremonien ble avsluttet med Kristine Emilie Krüger som spilte sonate av Bach på fiolin og mannskoret som sang «Den norske sjømann».

Minnemarkeringen ble avsluttet med lunsj i Kommandantboligen på Fredriksvern verft og festning.

Sjømennenes minnehall

Minnehallen er Norges nasjonale minnesmerke over norske sjøfolk som mistet livet i krigshandlinger under den første verdenskrig. Etter andre verdenskrig har minnehallen også vært minnested for de norske sjøfolkene som omkom som følge av krigshandlingene 1940 til 1945.

Derfor rommer Minnehallens krypt også 17 tavler som bærer navnene på de 3456 sjøfolkene som omkom ved torpedering og minesprengning under 2. verdenskrig. I tillegg har 980 som omkom i hjemmeflåten under krigen har fått sine navn risset inn på kobberplatene i Minnehallen.

Minnehallen er formet som en pyramide og står på en høyde ytterst mot Skagerrak utenfor Stavern. Kong Haakon VII innviet Minnehallen 1. august 1926.

Sjømennenes minnehall ligger med utsikt over havet utenfor Stavern. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Kullfondet av 1917

Ideen til Minnehallen kom fra den britiske regjeringen som hadde inngått en spesiell avtale med den norske regjeringen om frakt av kull. Overskuddet fra denne fraktavtalen skulle settes av til et fond, det såkalte "Kullfondet av 1917", som skulle komme sjømennene til gode etter krigen.

Midler fra dette fondet bidro til finansieringen av Sjømennenes Minnehall. Forutsetningen var at minnesmerket skulle ligge i en norsk skjærgård med fullt utsyn til sjøen, og valget falt på Kruttårnskollen i Stavern.

Første verdenskrig (1914-1918) er ansett som en av de dødeligste konfliktene i nyere tid. Antallet drepte soldater og sivile er anslått til nærmere 18 millioner. Ny teknologi som fly, ubåter, stridsvogner og giftgass bidro til å gjøre krigen så dødelig.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook