Hopp til hovedinnhold

Skoleprisen til Apalløkka skole

For 13. gang delte Hennes Majestet Dronningen ut Dronning Sonjas skolepris i dag. Årets vinner er Apalløkka skole som ligger i bydelen Grorud i Oslo.

03.12.2018

Dronningen ble tatt i mot av rektor Elisabeth Dullum og elevrådsrepresentant Miroslava Georgieva. Hun gikk inn hovedinngangen der miljøteamet åpnet dørene og hilste - slik de hilser på alle elevene hver morgen.

Dronning Sonja med f.v: rektor Elisabeth Dullum, elevrådsleder Miroslava Petkova Georgieva og juryleder Inga Bolstad. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Deretter ventet en innholdsrik omvisning på skolen. Det ble både besøk til skolens egen telefonkiosk, sjakkspilling i biblioteket, orientering om utsmykningen av skolen og debatt om mobilbruk i skolen.

Årets vinner: Apalløkka skole

I år var 8 skoler nominerte til Dronning Sonjas skolepris. Juryen har lagt vekt på Apalløkka skoles systematiske og helhetlige arbeide for å skape en trygg og god skole for alle. Skolen utmerker seg med å vektlegge samarbeid på alle nivå og ved å bruke nærmiljøet og bydel Grorud på en gjennomtenkt og helhetlig måte. Samtidig er skolen bevisst på at denne delen av Oslo kan ha utfordringer som gjør det nødvendig å ha et bredt nettverk av samarbeidspartnere for å fremme likeverd og inkludering.

- Jeg er imponert over alt dere har fått til på kort tid. Og fått til sammen, sa Dronning Sonja i dag.

Dronning Sonja på Apalløkka ungdomsskole. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Trygghet og tilhørighet

Apalløkka er en ungdomsskole i Groruddalen med 392 elever og 45 lærere. Navnet har skolen fått etter de mange epletrærne som fantes her tidligere (apal = epletre).

Det er en mangfoldig skole med elever som har sin opprinnelse fra store deler av verden. De senere årene har skolen utmerket seg i arbeidet for en trygg og god skole, der fellesskap og kollektiv læring står sterkt. Skolen ønsker å være en brobygger mellom alle elever, uansett bakgrunn. 

"Sammen om skaperglede, kunnskap og likeverd". Det er Apalløkkas visjon.

Skolen har både et eget miljøutvalg, en egen velkomstordning som hilser alle elevene velkommen hver dag, en åpen dør-politikk og en rektor som er tydelig til stede i skolehverdagen.

Sjakk er i vinden som aldri før. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Kunst og kultur står sentralt både gjennom SKUP (Skoleutviklingsprosjekt) og samarbeid med Nasjonalgalleriet og OsloMet gjennom prosjektet ”Bruk ett bilde”. Dette fokuset gledet vår kunstinteresserte dronning.

- Det å få lov å gå inn i kunstverdenen gir en egen dimensjon. Jeg tror dere som ønsker å lære mer om kunst får en veldig god ting med dere resten av livet, sa Dronningen til elevene på Apalløkka.

Dronningen delte ut prisen

Selve prisutdelingen fant sted i Apalløkka idrettshall. Kunnskapsminister Jan Tore Sanner og juryleder Inga Bostad talte, og elevene underholdt med musikk, dans og taler. Dronningen delte ut prisen på 250.000 kroner og trykket "Vekst", laget av dronningen selv.  Besøket ble avsluttet med lunsj i personalrommet. 

 Skolens turnere viste sine kunster - og noen av ferdighetene vakte skrekkblandet fryd hos publikum. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Godt arbeidsmiljø gir godt læringsmiljø. Video om arbeidet ved Apalløkka ungdomsskole produsert av Statens arbeidsmiljøinstitutt, STAMI.
Fakta

Dronning Sonjas Skolepris

Prisen ble etablert i 2005 etter initiativ fra Dronning Sonja. Den deles ut annet hvert år* til en skole som har utmerket seg ved å praktisere likeverd og inkludering på en fullverdig måte. Fram til 2021 delte Dronningen selv ut prisen ved et besøk på skolen.

Vinnerskolen får 250 000 kroner og et kunstverk utformet av Dronningen. 

Fra 2023 overtok Kronprins Haakon skoleprisen og vil foreta utdelingene på Dronningens vegne. Hans første utdeling av Dronning Sonjas Skolepris vil finne sted 30. november på Storhamar videregående skole.

Det er Utdanningsdirektoratet som administrerer prisen og oppnevner en jury. Statsforvalterne nominerer skoler fra hvert fylke.

Kriterier for tildeling:

  • Skolen arbeider langsiktig, systematisk og kunnskapsbasert med elevenes læringsmiljø.
  • Skolen praktiserer likeverd og inkludering på en slik måte at hver enkelt elev opplever å bli verdsatt i et miljø preget av medvirkning, trygghet og fellesskap.
  • Skolen kjennetegnes ved positive relasjoner mellom elevene og de ansatte, og elevene imellom – og ved et godt samarbeid mellom skole og hjem.

Likeverd betyr at alle elever skal få oppleve at de møtes på en likestilt og verdig måte. Inkludering som er et videre begrep enn integrering, betyr at alle skal oppleve at de er anerkjente deltakere i skolefellesskapet.


*Inntil 2019 ble prisen delt ut hvert år.

Dronning Sonja besøker elever og lærere på Fagerlund skole (Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook