Hopp til hovedinnhold

Nye muligheter til sjøs

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen møtte i dag 28 unge i alderen 18 til 25 år. De har nettopp kommet i land etter fire uker til sjøs på det første Windjammer-toktet om bord på Christian Radich.

11.12.2018

Under samlingen i Sentralen fortalte 23 år gamle Michael Furnes Olsen fra Ålesund om livet om bord og sin utvikling gjennom prosjektet.

– Da jeg hørte om Windjammer tenkte jeg at det var et unikt prosjekt for folk i min situasjon, en mulighet til å få pushe seg selv. Jeg trengte struktur, å møte nye mennesker og komme meg vekk fra de daglige rutinene. Jeg gledet meg et halvt år før vi skulle ut, og det motiverte meg til å jobbe med meg selv i forkant, fortalte han til Kronprinsen og de andre som hadde vært med ut på tokt.

Kronprinsen hilser på Michael Furnes Olsen. Ved siden av dem står Ella Marie Møien og Daniel Logan. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Furnes Olsen tatoverte Windjammer-logoen på underarmen sammen med flere andre fra toktet.

– Den representerer noe jeg virkelig står for. Jeg mener alle burde ha en sjanse til å vise seg fra sin beste og verste side.

Han fortalte om opplevelsene om bord sammen med Ella Marie Møien fra Oslo og Daniel Logan fra Sandnessjøen.

Første Windjammer-tokt med Christian Radich

Windjammer er et selvutviklingsprogram for ungdom som har droppet ut av videregående skole, eller er i ferd med å gjøre det, og for ungdom som av andre grunner står utenfor arbeidsliv og utdanningssystem.

– Av og til er ikke skolebenken riktig sted å oppdage hvem man er og hva man kan, derfor vil vi skape muligheten til å gjøre det i helt andre omgivelser, forteller Vidar Pederstad, direktør for Stiftelsen Christian Radich.

Stiftelsen Christian Radich lanserte prosjektet «Windjammer» i vår. I 2019 skal det gjennomføres fire programmer med plass til 200 ungdommer, hvor første begynner i slutten av januar.

Første samling etter fire uker til sjøs. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Programmet går over tre måneder og er bygget rundt fire uker til sjøs om bord på fullriggeren S.S. Christian Radich. Ungdommene får løse konkrete oppgaver sammen, oppleve nye kulturer og blir kjent med andre i samme situasjon.

Høstens pilotprogram «Voyage 1» har samlet 28 ungdommer fra hele landet til åtte samlinger på land før og etter de fire ukene til sjøs.

Storm i Den engelske kanal

I november seilte de fra Harlingen i Nederland via La Coruna og Madeira til Las Palmas, Gran Canaria.

Hele laget fikk en tøff start med storm i Den engelske kanal allerede på dag tre.

I dag møttes ungdommene til første samling på land etter ukene om bord på Christian Radich. Samlingen var lagt til Sentralen i Oslo.

– Er dette noe dere vil anbefale andre, spurte Kronprinsen etter at han fått høre om opplevelsene om bord.

– Ja, sa alle i kor.

Kronprinsen holdt en liten hilsen til deltakerne på slutten av besøket. – Mange av oss kommer til et punkt i livet hvor vi trenger en ny start. Det som dere har vært med på, gjør at dere har bedre forutsetninger for å legge en plan for hva dere skal gjøre videre. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Kronprins Haakon er Christian Radichs høye beskytter.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook