Hopp til hovedinnhold

Kronprinsen i Lakselv

I dag besøkte Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon Lakselv i Porsanger kommune. Kvensk språk i barnehagen, ungdom med initiativ og gründere sto på Kronprinsens program.

12.12.2018

I Lakselv ble Kronprinsen møtt av ordfører Aina Borch og fungerende fylkesmann i Finnmark, Stian Lindgård. 

Kvensk språk og kultur

Bærtua barnehage har en samisk avdeling og etablerte i høst en kvensk avdeling. Barnehagen er, sammen med Kvensk Institutt, vertskap for kvensk språkreir for to andre barnehager i kommunen. Totalt er det 28 barn som deltar.

Kronprinsen i Bærtua barnehage i Lakselv. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Språkforbilder fra lokalsamfunnet er med i prosjektet som språkressurser, og slik bidrar  språkreiret til utvikling og bevaring av språket på tvers av generasjoner. Prosjektet er et viktig bidrag til revitalisering av det kvenske språket og kulturen i Porsanger

Kronprinsen besøkte den kvenske avdelingen, Krøkebærstua, og fikk møte både barn, foreldre, ansatte og andre ressurspersoner som delte erfaringer med kvensk språkreir. 

Lakselv videregående skole

Etter besøket i barnehagen dro Kronprinsen til Lakselv videregående skole, der elever og lærere var samlet i skolens kantine. Der fikk han høre om Ungdomsrådets oppgaver og hvordan de arbeider for at kommunen skal være et godt sted for ungdom å være. Kronprins Haakon fikk også en orientering om folkehelseprosjektet Ungdom i Fokus og elevbedriften UngeØyne. 

Karl Martin Holm Andersen, Mette Synnøve Johansen og Sindre Meyer ved Lakselv videregående skole har laget sin egen helsebedrift, UngeØyne. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Kronprinsen ble ordentlig imponert over elevene på skolen, noe han ga uttrykk for i talen sin. 

- Jeg liker å møte unge mennesker som dere, sa Kronprins Haakon. - En grunn til det, er at ungdom er kreative, har energi og er løsningsorienterte.

Så minnet han ungdommene om at unge kan starte bevegelser som forandrer verden, og ga flere eksempler på helt unge mennesker som har sett et problem - arbeidet hardt - og løst det. Men det må ikke være store prosjekter. Alle har noe å bidra med, understrekte Kronprinsen.

Lakselv videregående skole har 185 elever, og skolen tilbyr programområdene studiespesialisering, helse- og oppvekstfag, teknikk og industriproduksjon og elektrofag. 

Møte med gründere

Kronprinsens siste besøk i Lakselv gikk til Antikstore og Juga Mikrobryggeri. De to er en del av Banak leir, en familiebedrift lokalisert til en tidligere militær leir bygd i perioden 1945-1948. Bygget er verneverdig og er et sted for antikviteter, mat, lokal øl-produksjon og arrangementer.

Kronprinsen møtte lokale gründere i tidligere Banak leir. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Kronprinsen møtte innehaver Alf-Emil Paulsen og fikk en omvisning på bryggeriet. Paulsen var 14 år da han begynte å interessere seg for antikviteter, og er i dag daglig leder av egen bedrift. Det ble også møte med andre gründere fra Finnmark.

Samtalene fortsetter i ettermiddag over en middag med lokale delikatesser. På menyen står det boknalam, med stekt ostekake med multer til dessert.

Kronprinsen møtte lokale gründere i tidligere Banak leir. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook