Hopp til hovedinnhold

Julefest i "VårtNabolag"

Tredje søndag i advent besøkte Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen "VårtNabolag" på Dikemark asylmottak i Asker: En møteplass mellom de som kommer nye til landet og naboene deres.

17.12.2018

VårtNabolag er en serie festivaler som Oslo World arrangerer på asylmottak rundt omkring i Norge. Søndagens festival på Dikemark var den 12. i rekken, og Åse Kleveland åpnet festivalen.

Kronprinsessen besøker VårtNabolag på Dikemark asylmottak. Foto: Rune Kongsro, Det kongelige hoff

Festivalene skaper felles opplevelser rundt musikk, kultur og mat, og er et fin måte å bli litt bedre kjent. På denne måten ønsker OsloWorld å styrke båndet mellom asylsøkere og de som bor i nabolaget. 

Solberg skoles julekor var blant dem som underholdt fra utescenen på Dikemark. Foto: Rune Kongsro, Det kongelige hoff

Fra utescenen underholdt Solberg skoles julekor, samt artistene Kaja Gunnufsen, Majāz – Tempting Red, Sarah Ramin Osmundsen og Griot Brothers.

Kronprinsesse Mette-Marit fikk en omvisning på festivalområdet, der det foregikk både hesteridning, servering av julegrøt og eplegløgg.

Lif Laga serverte eplegløgg under arrangementet. Foto: Sven Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Inne i Herrebygget fikk Kronprinsessen besøke Ngoni-verkstedet, der barn fikk muligheten til å være med å lage dette afrikanske strengeinstrumentet.  

Nærmere om VårtNabolag

Siden 2009 har Oslo World invitert beboere fra norske asylmottak til sin årlige musikkfestival. Tiltaket har resultert i deltagelse, frivillighet og dialog mellom asylsøkere, konsertpublikum og artister fra hele verden. For mange av beboerne som kommer uten familie og venner, har invitasjonen til festivalen hatt stor betydning.

VårtNabolag ble arrangert for første gang i august 2014, på Torshov Transittmottak. Artister som Samsaya, Degos and the Silky Johnsons og Baba Soul & the Professors of Funk spilte konserter, beboerne på mottaket laget og serverte mat fra sine hjemland og det var aktiviteter som dans og ansiktsmaling. Siden har det vært VårtNabolag på Torshov transittmottak ytterligere tre ganger.

Prosjektet ble utvidet i 2016 med en vellykket festival på mottakssenteret i Vang i Valdres. I 2017 var VårtNabolag en del av Hardanger Musikkfest på Ullensvang asylmottak, og i 2018 arrangeres det på Refstad transittmottak, Dikemark asylmottak og Vang mottakssenter.

Kilde: Oslo World

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook