Oslo er Europeisk miljøhovedstad
I dag gikk startskuddet for Oslo som europeisk miljøhovedstad. Hennes Majestet Dronningen og Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen var begge til stede under åpningsseremonien i Oslo rådhus.
Den europeiske miljøhovedstaden velges av EU-kommisjonen hvert år. Prisen European Green Capital Award går til en by som har oppnådd høye miljøstandarder over tid, og som har ambisiøse mål for videre miljøforbedring og bærekraftig utvikling. Byen skal også kunne fungere som rollemodell og inspirasjon for andre europeiske byer.
Det var 14 byer som søkte om å bli Europas miljøhovedstad i 2019, men det var altså Oslo som stakk av med seieren. I 2020 er det Lisboas tur.
Åpningsseremoni
Ordfører Marianne Borgen var vertskap under seremonien i rådhuset i dag.
Iman Meskini og Gina Gylver ledet publikum gjennom programmet. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff
Konferansierene Iman Meskini og Gina Gylver ledet programmet, som rommet både musikalske innslag, taler og filmer. Byrådsleder Raymond Johansen holdt åpningstalen, og Oslos byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg fortalte om Oslo som miljøhovedstad i samtale med konferansierene fra scenen.
Den nederlandske byen Nijmegen var miljøhovedstad i 2018. Byens ordfører Hubert Bruls overleverte formelt tittelen fra Nijmegen til Oslo sammen med EU-kommisær Karmenu Vella.
Silya var blant artistene som underholdt under seremonien. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff
Etter seremonien fortsatte åpningsfesten med en rekke aktiviteter på SALT i Bjørvika, hvor hele byen var invitert til å delta. Det er planlagt et stort antall miljørelaterte arrangementer på ulike steder i byen – seminarer, åpne dager, foredrag og aktivitetsdager – gjennom hele miljøåret.
Oslo som rollemodell
Gjennom å kåre Oslo til europeisk miljøhovedstad, har EU gitt byen en viktig oppgave også internasjonalt: Oslo skal være rollemodell for andre byer. Det er byene som står for de største utslippene og forårsaker størst press på ressurser og miljø. Derfor må byer vokse smart.
Oslo er liten nok til å teste ut nye, grønne løsninger, men samtidig stor nok til at byens løsninger kan oppskaleres til større byer. I 2019 inviteres verden til Oslo – for å tenke høyt om fremtiden.
Kilde: Oslo kommune
Aktuelle saker
Gjestebud på Skaugum
Deres Kongelige Høyheter Kronprinsparet holdt gjestebud på Skaugum med tema ung psykisk helse. Gjestebudet ble arrangert i samarbeid med Rådet for psykisk helse.
Åpning av Holmliaseminaret
Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon var til stede ved åpningen av Holmliaseminaret 2024 i bydel Søndre Nordstrand i Oslo. Han møtte også 60 engasjerte ungdommer fra bydelen.