Hopp til hovedinnhold

Feiret skipsmeglerne

I 1919 ble Norsk Skibsmæglerforbund stiftet for å samle norske skipsmeglerfirmaer til ivaretagelse av felles interesser. Fredag kveld var Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen til stede ved 100-årsmarkeringen. 

01.02.2019

Kronprins Haakon deltok ved jubileumsmiddagen i Gamle Logen i Oslo, der forbundets president Jan Petter Slethaug holdt jubileumstalen, mens "Show de Vida" sto for underholdningsinnslagene.

Gammelt yrke

Forbundet feirer 100 år, men selve skipsmegleryrket er langt eldre. Det er mange spor av megleryrket i rettskilder fra Romerriket, og i Norge kan tradisjonen føres tilbake til vikingtiden. I Storbritannia mener man den britiske benevnelsen "broker" (megler) kan stamme fra vikingferdene, og er avledet av det norrøne "brukunarmader" - en betegnelse som ble benyttet på mellommenn som formidlet forskjellige tjenester.

Etter hvert som meglervirksomheten ble mer utviklet, kom myndigheter og rettsvesen inn i bildet også i Norden. Det ble trukket opp retningslinjer for arbeidet og meglerstanden fikk en viss beskyttelse ved at det ikke kunne drives meglervirksomhet uten autorisasjon. Dette ble videreført i meglerloven som ble innført i 1818, der de som skulle bedrive megling måtte ha bevilling. Meglerloven ble opphevet i 1869 og etter dette har skipsmegleryket vært et fritt yrke i Norge.

Stiftet i Kristiania

Det var Christiania Skibsmæglerforening som tok initiativet til stiftelse av Norsk Skibsmæglerforbund og stiftelsesmøtet fant sted 1. Februar 1919 i det daværende Kristiania. Et møtte representanter for 93 skipsmeglerfirmaer og møtet ble ledet av formannen i Christiania Skibsmæglerforening Carl O. Lie, som ble valgt til forbundets første leder

Kilde: shipbroker.no

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook