Hopp til hovedinnhold

Foreningen Norden 100 år

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten var i går kveld til stede under Foreningen Nordens jubileumsgalla på Nationaltheatret i Oslo.

27.03.2019

Fra 1919 har foreningen vært den fremste pådriveren for mer nordisk samarbeid.

Jubileumsgalla på Nationaltheatrets hovedscene

I anledning av foreningens 100-årsjubileum hadde Nationaltheatret satt sammen en helaften med noen av Nordens mest folkekjære artister og skuespillere.

Forestillingen var en varieté av musikk, monologer, show- og humorinnslag sydd sammen av konferansierene Lise Fjellstad og Christian Michelsen.

Kronprins Haakon hilser på Elisabeth «Bettan» Andreassen og Jon Henrik Fjällgren som begge fremførte sanger under Foreningen Nordens jubileumsgalla. Foto: Sven Gj, Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Gallaforestillingen startet med at driftsleder Roy Narvestad fra Tertitten borettslag – i komiker Robert Stoltenbergs skikkelse – gikk opp foran sceneteppet – der han inviterte til allsang og han fikk hentet opp statsminister Erna Solberg til fanfare fra teaterets orkester.

100 år med nordisk samarbeid

Statsministeren holdt jubileumstalen til Foreningen Norden som i 100 år har arbeidet for å styrke samarbeidet mellom folk i Norden. Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen var også til stede i salen.

Foreningen mener et mer sammensveiset Norden vil gi flere muligheter for alle og medføre at de nordiske landene får en sterkere stemme på den globale arenaen.

Robert Stoltenbergs figur Roy Narvestad på scenen sammen med statsminister Erna Solberg. Foto: Sven Gj, Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Opp gjennom historien har medlemmer av Kongefamilien vært til stede ved arrangementer i nordisk sammenheng. Kong Haakon var til stede på Nordens kongress i 1954, mens Kong Olav representerte Kongehuset ved foreningens 50-årsjubileum. Kong Harald var til stede da Foreningen Norden feiret 75 år i 1994.

Polfarer Fridtjof Nansen, maler Edvard Munch og billedhugger Gustav Vigeland var med på starte foreningen i 1919 – i tillegg til blant andre skuespiller Johanne Dybwad, skipsreder Johan Ludwig Mowinckel, Freia-direktør Johan Thorne Holst, maler Christian Krogh, statsminister Gunnar Knudsen, første kvinne på Stortinget Anna Rogstad, kapellmester Johan Halvorsen, maler Erik Werenskiold og forfatter Arne Garborg.

Feiret med dans, sang og trylleri

15 dansere fra Bårdar i nordiske farger som forenes var avslutningen på statsministerens hilsen til jubilanten. Illusjonisten Alexx Alexxander entret scenen og tryllet frem en av konferansierene – og dermed var festforestillingen virkelig i gang.

I løpet av kvelden var det innslag med blant annet sangerstjernen Elisabeth «Bettan» Andreassen som fremførte «Kärleken och livet» og «Gabriellas song» sammen med HIM-koret.

Robert Stoltenbergs skikkelse «Pirka» kom med sine tanker om fremtiden for Foreningen Norden, mens Henriette Steenstrup fremførte «Stjernekampnummeret». Det samiske var representert med «Daniels joik» fremført av Jon Henrik Fjällgren. Mark Levengood hadde et stand up-innslag om Norden. Solveig Kringlebotn og de unge talentene Reidun Pauline Aas og Emilie Hellum fremførte forfriskende opera.

Den danske skuespilleren Ghita Nørby fremfører verk av H. C. Andersen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Kronprins Haakon og de andre i salen fikk også stifte bekjentskap med spennende artister som stepperen Kevin Haugan, og den islandske vokalisten Páll Óskar sammen med to dansere.

Festforestillingens finale var skuespillerlegenden Ghita Nørby som fremførte verk av den danske forfatteren og poeten H. C. Andersen.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook