Hopp til hovedinnhold

Statsbesøk til Chile

Kongeparet innledet sitt statsbesøk til Chile i dag. Besøket markerer 100 år med diplomatiske forbindelser mellom Norge og Chile, og vil bidra til å utvikle samarbeidet ytterligere. 

27.03.2019

Besøket skjer etter invitasjon fra Chiles president, Hans Eksellense herr Sebastián Piñera Echenique, og det er første gang Deres Majesteter Kongen og Dronningen er på statsbesøk i landet. Men Kong Olav var på statsbesøk her i 1967, og Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon var på offisielt besøk i 2008. 

Første del av Kongeparets besøk utspiller seg i Chiles hovedstad, Santiago, der en storslått velkomstseremoni ventet Kongen og Dronningen. Men aller først la Kong Harald og Dronning Sonja ned krans ved det chilenske nasjonalmonumentet.

Hedret Chiles landsfader

Bernardo O'Higgins ledet uavhengighetskampen mot den spanske kolonimakten og regnes som Chiles landsfader. Da landet erklærte sin selvstendighet i 1818 ble frigjøringshelten O'Higgins Chiles første statssjef. Det er han som æres med det store monumentet utenfor presidentpalasset, der Kongeparet la ned krans under en høytidelig seremoni i formiddag. 

Kongen legger ned krans ved minnesmerket over Chiles landsfader, Bernardo O'Higgins. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Etter seremonien besøkte Kongen og Dronningen krypten der Bernardo O'Higgins er gravlagt. Krypten ligger under Plaza de la Ciudadania i et område hvor mange av Chiles viktigste institusjoner er plassert. 

Kongeparet ledsages ned i krypten der Bernardo O'Higgins ligger begravet. Foto: Tom Hansen, Hansenfoto.no

Velkomstseremoni

Selve velkomstseremonien fant sted utenfor presidentpalasset, La Moneda. Der ble Kongen og Dronningen ønsket velkommen til av President Piñera og Chiles førstedame, Cecilia Morel Montes. Kong Harald inspiserte æresgarden før begge landenes nasjonalsang ble spilt. 

 Kongeparet ble ønsket velkommen av President Sebastián Piñera og Chiles førstedame, Cecilia Morel Montes. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Kongeparet presenterte den norske hoveddelegasjonen for Presidenten, som presenterte den chilenske for Kongeparet og deres følge. Etter velkomstseremonien gikk ferden inn i Presidentpalasset for samtaler mellom Kongeparet og Presidentparet, og videre møter mellom delegasjonene. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og fiskeriminister Harald T. Nesvik ledsager Kongeparet under besøket, i tillegg til en stor næringslivsdelegasjon og representanter for norsk samfunns- og kulturliv. Flere samarbeidsavtaler ble signert allerede etter dagens møter.

Nasjoner ved havet

Kongen og Dronningen var Presidentparets gjester til lunsj i La Moneda. I sin tale for vertskapet pekte Kong Harald på mange fellesnevnere, og mange av fellestrekkene kan føres tilbake til nærheten til havet. 

"Chile og Norge er nasjoner som lever ved havet - og som lever av hva vi kan høste fra havet. Våre land forstår betydningen av å forvalte disse viktige ressursene klokt."

Chile og Norge er nasjoner som lever ved havet - og som lever av hva vi kan høste fra havet. Våre land forstår betydningen av å forvalte disse viktige ressursene klokt, sa Kongen, som også understrekte betydningen av norsk-chilensk samarbeid i multinasjonale fora og internasjonale organisasjoner. 

Kong Harald og President Pinera holdt felles pressekonferanse etter møtene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Norge og Chile samarbeider svært godt internasjonalt, og har mange felles interesser. Det gjelder ikke minst innsatsen for FNs bærekraftsmål og en bærekraftig forvaltning av havet. Tema som Antarktis, elektrisk mobilitet og likestilling var også blant de mange emnene som ble berørt i samtalene tidligere på dagen. 

Kongress og Høyesterett

I kveld, norsk tid, avlegger Kongeparet et besøk hos Chiles Høyesterett der de vil møte høyesterettsjustitiarius Haroldo Osvaldo Brito Cruz. Deretter følger et besøk til Kongressen, hvor Kongeparet vil møte lederne for begge kamrene i parlamentet.  

Møtet finner sted i den gamle kongressbygningen i Santiago. Det var her Kongressen holdt til før militærkuppet i 1973. Bygningen har senere blitt erklært som nasjonalt monument, og selv om Kongressen flyttet til Valparaíso da demokratiet ble gjeninnført i 1990, har begge kamre representasjonslokaler i den gamle bygningen.  

"A taste of Norway"

Når det nærmer seg midnatt her hjemme, tar Kongen og Dronningen del i en middag for norske og chilenske næringslivsrepresentanter. Norsk mat står på menyen, og fire norske stjernekokker vil tilberede og presentere maten for gjestene.Kong Harald under lunsjen i Presidentpalasset. Foto: Tom Hansen, Hansenfoto.no 

Chile er det nest viktigste markedet for norske bedrifter i Sør-Amerika. I morgen står både næringsliv og kultur på programmet. 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook