Hopp til hovedinnhold

Kongeparet i Santiago

Kongeparets statsbesøk til Chile fortsatte i dag med både næringsliv og kultur på agendaen. Tilbakeføring av materiale Thor Heyerdahl brakte med seg fra Påskeøya, var en viktig del av programmet.

28.03.2019

I 1955 la oppdageren Thor Heyerdahl, allerede kjent fra sine ekspedisjoner med Kon-Tiki og til Galapagos, ut på en ny reise. Denne gangen gikk ekspedisjonen til chilenske Rapa-Nui, Påskeøya. Øya er kjent for de enorme steinstatuene som kalles moaier. Det finnes omlag 900 hundre av dem, hovedsakelig langs kysten. Utgravingene ledet av Heyerdahl avdekket blant annet at skulpturene man trodde bare var hoder også hadde kropp - dypt under bakken. 

Kongeparet besøkte Påskeøya våren 2014 - et besøk som gjorde stort inntrykk. Foto: Det kongelige hoff.

I forståelse med chilenske myndigheter, brakte Thor Heyerdahl mange gjenstander og levninger med seg tilbake til Norge og Kon-Tiki-museet for videre undersøkelser. Avtalen var å returnere materialet når det var ferdig studert, og nå har museet tatt initiativ til å føre gjenstandene tilbake til Chile. 

Avtalen om å starte tilbakeføringen ble signert under et arrangement på Nasjonalbiblioteket i Santiago i dag. Gjenstander og levninger skal tilbake til Påskeøya, der de skal stilles ut på museet MAPSE. Oppdagerens sønn, Thor Heyerdahl jr. signerte avtalen på vegne av Kon-Tiki-museet. 

Thor Heyerdahl jr. og den chilenske riksantikvaren Carlos Maillet signerer avtalen om hjemføring. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sammen med det arkeologiske materialet ble det også overlevert en gave: En digital utgave av Heyerdahls unike samling av fotografier tatt på Påskeøya i 1955-56 som MAPSE nå får benytte. Et utvalg av bildene var utstilt for anledningen, og Kongen og Dronningen fikk se nærmere på dem ledsaget av Heyerdahl jr. 

Tarita Alarcon Rapu, guvernør på Påskeøya, synger under tilbakeføringsseremonien. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kongen møtte Thor Heyerdahl ved flere anledninger, og har beskrevet ham som en fantastisk historieforteller. - Det å sette seg ned ved et bord med Heyerdahl var som et eventyr, sa Kong Harald i et intervju etter Kongeparets besøk til Påskeøya våren 2014. – Han hadde ikke alltid rett, men han fikk folk til å tenke etter. Han angrep problemet fra en helt annen vinkel enn det alle andre gjorde.

Et sitat fra Heyerdahl selv er betegnende: "Borders? I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people".

"Borders? I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people". Thor Heyerdahl.

I 1995 ble Påskeøya innskrevet på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv.

Kong Harald møter Rubelinda Pakarati fra Påskeøya. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix


Men Deres Majesteters program for dagen startet med åpningen av et seminar for norske og chilenske næringslivsledere.

Sammen for bærekraftige løsninger

Chile er det nest viktigste markedet for norske bedrifter i Sør-Amerika, spesielt innenfor fiske og oppdrett. Landet er politisk og økonomisk stabilt og tilbyr gode rammebetingelser for næringslivet. Stadig flere norske virksomheter ser på Chile med interesse, og en næringslivsdelegasjon på om lag 80 deltakere følger Kongeparet under statsbesøket.

Kong Harald åpner norsk-chilensk næringsseminar i Santiago. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Både chilenske og norske myndigheter er opptatt av bærekraftig utvikling av næringslivet, og bærekraftige løsninger på felles utfordringer var tema for dagens seminar.

Kong Harald pekte på viktigheten av samarbeid for å finne de gode løsningene. Hva kan Norge lære av Chile og Chile av Norge? Det er viktig å se på kravene til grønne løsninger som en positiv drivkraft, framholdt Kongen, som sa seg trygg på at overgangen til en grønn økonomi vil gi oss bedre helse, et renere miljø og sterkere økonomi.

"Some may still view increasing green requirements as a challenge. Norway and Chile should not. Green requirements spur us to find innovative solutions, and give rise to exciting opportunities for creative and forward-looking men and women. I am confident that the transition to a green economy will give us better health, a cleaner environment and a stronger economy."

Både Chiles finansminister Felipe Larraín Bascuñán, utenriksminister Ine Eriksen Søreide og fiskeriminister Harald Nesvik inntok talerstolen etter Kongen. Seminaret tok opp tema innenfor havnæringene, men også fornybar energi, smarte byer og innovativt landbruk. Norske og chilenske bedrifter fikk utveksle idéer og erfaringer og knytte kontakter for videre samarbeid.

Nøklene til Santiago

I ettermiddag hadde Kongen og Dronningen gleden av å bli utnevnt til æresborgere av Santiago. Under en seremoni hos ordfører Felipe Alessandri fikk Kongeparet overlevert byens nøkler som et synlig tegn på hedersbevisningen. 

Kong Harald mottar byens nøkler av Santiagos ordfører, Felipe Alessandri. Foto: Tom Hansen, Hansenfoto.no

Om lag en halv million mennesker bor i sentrum av Santiago, og de senere årene har det blitt investert mye for å gjøre bykjernen ren og trygg. Grønne lunger er bygget ut og fornyet, og 100 elektriske busser gir sitt bidrag i overgangen fra kull til ren energi. Ytterligere 100 er snart på ute i gatene.

Mange fra det norske miljøet i Santiago var til stede under nøkkelseremonien, og Kong Harald og Dronning Sonja fikk anledning til å hilse på flere av dem under en liten sammenkomst i etterkant. 

Hos ordføreren fikk Kongeparet også møte nordmenn bosatt i Chile. Foto: Tom Hansen, Hansenfoto.no

Vennskapsmiddag

Om kvelden var Kong Harald og Dronning Sonja vertskap for en stor middag for norske og chilenske gjester - blant dem det chilenske presidentparet og Påskeøyas ordfører. Dronningen holdt velkomsttalen, og bilder Dronning Sonja har tatt på sine mange turer norsk natur var en del av utsmykningen. Det ble både kulturinnslag og mat fra begge land. Norske artisten Hilde Skaar var blant dem som underholdt.

Dronning Sonja ønsket velkommen til den norsk-chilenske middagen. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix.

Arrangementet fant sted på "Botanico", vakkert plassert med utsikt over Santiago by.
Med utsikt over Santiago. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix


I morgen forlater Kongeparet Santiago, og reiser sørover til Punta Arenas. Dette er en havneby langt sør i landet, og den sørligste byen i verden med over 100 000 innbyggere. Byen ligger ved bredden av Magellanstredet, og var den viktigste havnen for dem som ville seile mellom Stillehavet og Atlanterhavet før Panamakanalen ble åpnet i 1914.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook