Hopp til hovedinnhold

Offisielt besøk til Tonga

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen har innledet et offisielt besøk til de tre øynasjonene Tonga, Fiji og Samoa sør i Stillehavet. I dag ankom han Tongas hovedstad, Nukuʻalofa.

05.04.2019

Øyene sør i Stillehavet er spesielt utsatt for effektene av klimaendring, og statene har tatt en ledende rolle i det internasjonale klimaarbeidet. Kronprins Haakon ledsages av utviklingsminister Dag-Inge Ulstein på reisen, der de blant annet vil få se hvordan et stadig høyere havnivå allerede påvirker disse landene. 

Kronprins Haakon får en blomsterkrans av Prinsesse Melenaite Tupoumoheofo Tu'ipelehake ved ankomsten. Foto: Karen Setten / NTB scanpix

Øyriket Tonga 

Tonga har i underkant av 110 000 innbyggere, og består av 169 øyer. Av disse er 36 befolket, og de fleste bor på hovedøygruppen, Tongatapu. Tonga er Stillehavets eneste kongedømme, og et av verdens eldste monarkier. Kronprins Haakon ble ønsket velkommen av Hans Majestet Kong Tupou VI i hans residens i Nukuʻalofa.

Kong Tupou, Kronprins Haakon og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein utenfor palasset i Nukuʻalofa. Foto: Karen Setten / NTB scanpix

Kronprinsen møtte Kong Tupou til samtaler. Norge og Tonga har en rekke felles interesser og samarbeider på flere arenaer for å fremme bærekraftig utvikling, havets helse og innsats mot klimaendringene. Tonga satser på fornybar energi, og har mål om å få 50 % av sin elektrisitet fra fornybar energi innen 2020. Initiativet støttes av Norge, blant annet gjennom bidrag til Det grønne klimafondet. Fondet er et av de viktigste instrumentene for å nå målene fra Parisavtalen. 

 For mange av øyene i Stillehavet er klimaendringene et spørsmål om å være eller ikke være. Steiner er lagt ut for at vannet ikke skal nå nedre del av sentrum av Tongas hovedstad, Nuku'alofa. Foto: Karen Setten / NTB scanpix

Offisiell middag 

Tonga er elleve timer foran oss i Norge, og om kvelden - lokal tid - holdt Deres Majesteter Kong Tupou og Dronning Nanasipauʻu middag til ære for besøket på Det kongelige slott. 

- Jeg er her for å se, lytte og lære av hvordan Tonga møter utfordringene med stigende havnivå og hyppige sykloner, sa Kronprins Haakon i sin tale under middagen. Også i Norge ser vi effektene av klimaendringene i form av kortere vintre og krympende isbreer. - Når temperaturen i sjøen stiger og isbreene i nord smelter, betyr det høyere vannstand over hele kloden. Planetens framtid avhenger av havets helse, av klimaet og vår evne til å samarbeide, sa Kronprinsen.

"Rising sea temperatures and melting glaciers in the north mean rising sea levels all over the globe. The future of the planet depends on the health of our oceans and climate, and on our ability to work together."

Kronprinsen fikk se tradisjonell dans før den offisielle middagen i palasset. Foto: Karen Setten / NTB scanpix 

I morgen vil Kronprinsen få anledning til å se effekter av klimaendringene på nært hold og møte noen av dem som møter disse utfordringene til daglig. 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook